Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” – reuniune la Ploiesti

Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” – reuniune la Ploiesti

 
Reuniunea zonala de lucru la Ploiesti „Gunoiul de grajd – bunastare pentru fermieri! Masuri locale pentru dezvoltarea agriculturii si protectia apelor” care a reunit autoritatile locale, fermierii si grupurile de actiune din judetele Prahova si Dâmbovita, alaturi de specialisti din cadrul APIA Dâmbovita si Prahova, OJFIR Prahova, Administratia Bazinala Buzau, SGA Prahova si Dâmbovita.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului ”Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN)siface parte dintr-o ampla serie de dezbateri inceputa in 2019, organizata in cadrul campaniei nationale de constientizare APA NOASTRA derulata sub sloganul “APAR APA!”.

Reuniunea, gazduita de Consiliul Judetean Prahova, a oferit informatii despre noutatile aparute in Codul de bune practici agricole si Programul de Actiune. Au fost prezentate noi exemple despre cum gunoiul de grajd poate fi transformat intr-o resursa pentru agricultura, cu detalii despre platforma comunala pentru gunoiul de grajd si gestionarea eficienta a sistemului public de colectare si depozitare prin care sa fie redusa poluarea cu nitrati a apelor.

Interventiile specialistilor au fost legate de evitarea sanctiunilor la platile APIA si AFIR prin respectarea normelor de ecoconditionalitate – reguli simple pentru comunitatile de fermieri, precum si prezentarea statisticilor recente privind efectele poluarii apelor cu nitrati asupra sanatatii populatiei din judetele Prahova si Dâmbovita.

Dezbaterile au continuat cu analiza obligatiilor din Directiva Nitrati privind respectarea perioadei de interdictie pentru imprastierea fertilizantilor si asigurarea capacitatilor de stocare conforme. Pentru o  comunicare eficienta cu fermierii a fost prezentat help-desk-ul, un sistem de tip retea pentru transferul de informatii, care incurajeaza fermierii sa-si prezinte cunostintele prin care au reusit sa reduca poluarea cu nutrienti din surse agricole.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comuna este o preocupare principala a Proiectului, având in vedere ca, la ora actuala, in România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenta, care nu au capacitatea de a implementa individual masurile necesare prevenirii poluarii solului si a apei freatice. Proiectul CIPN este in a doua faza, cea de finantare aditionala. Proiectul initial a demarat in 2008 si s-a incheiat in 2017 si a finantat un numar de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pâna in martie 2022. In aceasta faza a proiectului vor fi finantate peste 90 de comunitati locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *