Tranzacțiile cu terenuri agricole, permise de la 1 iulie in Ucraina

Tranzacțiile cu terenuri agricole, permise de la 1 iulie in Ucraina

 

Incepand de la 1 iulie, in Ucraina – „granarul URSS”, cum era numita candva – va intra in vigoare o noua lege care permite vanzarea si cumpararea de terenuri arabile, pentru prima data in ultimele doua decenii, transmite Bloomberg. Este un prim pas important spre o agricultura mai eficienta, pentru ca va stimula investitiile, sustine Guvernul de la Kiev.

In acest moment ,productia agricola a Ucrainei este mult sub potentialul sau. Chiar daca este cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui, al patrulea exportator mondial de porumb isi livreaza cereale unor tari precum Maroc si Bangladesh. Randamentul culturilor de porumb in Ucraina este cu o treime sub cel din SUA, iar la grau cu un sfert sub cel din Uniunea Europeana.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Interdictia vanzarii terenurilor agricole este o mostenire din perioada comunista. In fosta URSS, cumpararea si vanzarea de terenuri arabile era interzisa, iar in 2001, la un deceniu dupa ce Ucraina si-a redobandit independenta, a fost interzisa din nou.

Incepand de luna viitoare, toate persoanele fizice vor putea cumpara pana la 100 de hectare de teren agricol. Piata terenurilor arabile din Ucraina este una de peste 40 de milioane de hectare, o suprafata comparabila cu cea a statului american California, iar exporturile sale de produse agricole ajuta la acoperirea unei cereri in crestere venita din zona Golfului Persic.

Citeste si Recoltat XXL in Ucraina pe 12.000 ha la Agro KMR

 In randul ucrainenilor exista temerea ca terenurile arabile ar putea deveni urmatoarea tinta a oligarhilor. Proprietarii de terenuri se tem sa nu fie inselati si, de asemenea, exista nemultumiri fata de planul Guvernului de la Kiev de a permite strainilor sa cumpere terenuri arabile, incepand  din 2024.

Sursa: Agrobiznes.ro

One thought on “Tranzacțiile cu terenuri agricole, permise de la 1 iulie in Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *