«Swiss Food&Nutrition Valley», un Silicon Valley elvetian

«Swiss Food&Nutrition Valley», un Silicon Valley elvetian

 

Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, E.S. Arthur Mattli, a vorbit la FoodIntelForum despre Swiss Food& utrition Valley», varianta elvetiana a Silicon Valley, un proiect lansat in ianuarie 2020 la Forumul Economic de la Davos.

Acesta isi propune sa raspunda unei intrebari presante pentru omenire: cum vom putea hrani populatia planetei in viitor?

Un Silicon Valley al «mancarii si nutritiei», situat intre Geneva si Zurich, pe scurt unul din ecosistemele cele mai performante din lume capabil sa genereze inovatii pentru a garanta o alimentatie sanatoasa si durabila de care avem atata nevoie.

“Food&Nutrition Valley este un concept care a fost conturat in 2020 la Forumul economic de la Davos si care pune in legatura companii diferite din sectorul agricol, care activeaza in productie, ferme, cercetare sau distributie. In acest fel se realizeaza o mai buna comunicare pe tot lantul ciclic al activitatii agricole, astfel incat in final sa existe un circuit  alimentar sustenabil. De asemenea, acest parteneriat inseamna si atractivitate pentru finantare la costuri rezonabile”, a declarat Arthur Mattli la FoodIntelForum.

De ce sa nu avem si in Romania un Food&Nutrition Valley?! Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii Adrian Oros, a primit cu interes proiectul si a promis ca ramane o tema interesanta de aprofundat.

Punctele forte ale Elvetiei

Nicio alta tara din lume nu detine o denistate atat de mare a excelentei in domeniul agribusiness & food:

  • Multinationale de nivel mondial pecum Nestle, Tetrapak, Bühler sau Syngenta si nu-i citam decat pe cei mai mari
  • Scoli de prestigiu de nivel mondial – scolile politehnice federale, universitati de top, scoala hoteliera de la Lausanne etc.
  • Ecosisteme de start-up-uri de referinta, mai ales in domeniul roboticii, dronelor (agricultura de precizie) si al stiintelor vietii (nutritia de precizie).
  • Nu trebuie uitata nici traditia agricola de calitate si respectuoasa fata de mediu a Elvetiei.

Scopul proiectului Food&Nutrition Valley:

  1. – Sa intareasca platformele regionale
  2. – Sa atraga talente
  3. – Sa faca din Elvetia o referinta mondiala pentru inovare in domeniile alimentatiei si nutritiei.

Vezi si Aurel Simion, MADR: Mi-e rusine sa spun ca 70% din ce consumam importam


FoodIntelForum.ro, cel mai mare si important eveniment international al primaverii din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa, a incheiat seria manifestarilor din acest an cu doua sesiuni de exceptie ce au avut loc in data de 3 iunie 2021 la Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) din Bucuresti.

FoodIntelForum, Editia a IV-a 2021 a avut loc in perioada 27 aprilie – 3 iunie 2021, iar conferintele desfasurate pe parcursul acestui eveniment au abordat probleme legate de managementul apei in agricultura, asigurarea culturilor, invatamantul agricol, finantare, urgan tehnologic etc. Sponsor Platinum – Smart Home Development; Sponsor Gold – Kaufland; Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica; Wine Partner – Domeniile Samburesti; Insurance Partner – Groupama; Tech Support Partner – Agriso.

FoodIntelForum.ro, a fost organizat in parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucuresti,  #RomaniaFunctioneaza, USAMV, FoodBiz, HORA, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, Agrostandard, Lumea Banilor,TVR International, Economistul, Investiti in Romania etc.

Ne vom revedea si in toamna la BucharestFoodSummit (a IV-a editie, septembrie – noiembrie 2021), principalul eveniment al toamnei din agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail, HoReCa.

 

One thought on “«Swiss Food&Nutrition Valley», un Silicon Valley elvetian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *