Agra Asigurari vrea sa asigure un milion de hectare pe an

Agra Asigurari vrea sa asigure un milion de hectare pe an

 

Bilantul Agra Asigurari, compania care a introdus digitalizarea in sectorul asigurarilor agricole, dupa cinci ani de activitate in Romania: peste 4500 de fermieri asigurati cu peste 2.9 mil. ha suprafete cultivate si patru categorii de produse de asigurare in portofoliu.  Fata de 2016, anul infiintarii sucursalei Agra Asigurari din Romania, cand asigura 160.000 de ha, portofoliul companiei s-a marit de 5 ori pe parcursul celor 5 ani, la peste 800.000 de ha anual. Asteptarile companiei sunt ca suprafetele asigurate sa creasca in continuare si estimeaza ca in urmatorii 2 ani sa asigure 1.000.000 de ha, concomitent cu planurile de digitalizare.

Compania colaboreaza in prezent cu peste 60 de companii de brokeraj si aproximativ 270 de agenti pentru intermedierea produselor de asigurare. De asemenea se lucreaza in paralel si la dezvoltarea echipelor de evaluatori la nivel national, acest lucru fiind posibil printr-un proces foarte bine stabilit, din faza de recrutare pana la atingerea nivelului de specialist in evaluarea daunelor culturilor agricole.

Agra Asigurari a adus pe piata doua resurse digitale dedicate fermierilor, brokerilor si colaboratorilor, in vederea facilitarii unui proces nebirocratic si digitalizat, de la achizitionarea politei, pana la avizarea si evaluarea daunelor si  plata despagubirilor.

Citeste si Cine se teme de agricultura romaneasca?

Asiguratorul agro a intrat de la bun inceput pe piata din Romania cu un proces digitalizat care a vizat eliminarea pe cat posibil a documentelor in format fizic, de la emiterea ofertelor de asigurare si a politelor in format electronic si pana le evaluarea in teren a daunelor prin folosirea tabletelor pentru procesarea si emiterea unui protocol de dauna final. De asemenea, in procesul de evaluare se pot folosi poze din satelit sau drone in functie de perioada sau de stadiul de vegetatie al culturii supuse procesului de evaluare.

 “Obiectivul nostru este sa oferim fermierului un acces facil la politele noastre, iar mai apoi, o decontare a daunelor rapida si nebirocratica. Am facut acest lucru prin eliminarea documentatiei stufoase practicate pe piata locala in mod obisnuit. Facem investitii majore si avem numeroase proiecte in curs de dezvoltare pentru a facilita si transparentiza accesul la politele agricole. Vizam politici de sustenabilitate si un impact cat mai redus asupra mediului inconjurator, iar in practica limitam cat mai mult printul pe hartie si tintim sa lucram paperless, precum colegii nostri din Austria”, a declarat Adrian-Horia Lupu, Director General Agra Asigurari.

Aplicatia Agrasat si portalul electronic Agra Asigurari, doua resurse digitale dedicate fermierilor, brokerilor si colaboratorilor

Aplicatia Agrasat culege date de la satelitii spatiali Sentinel (ESA) si Landsat (NASA) inregistrate in ultimele 12 luni si ofera fermierilor acces la informatii despre starea culturilor. Pe baza lor fermierii isi pot vizualiza starea culturilor si de asemenea, isi pot stabili strategiile proprii de intretinere pentru fiecare cultura.

Portalul electronic Agra faciliteaza accesul fermierilor la arhiva de documente aferente contractului de asigurare (polite, conditii de asigurare, acte aditionale, protocol de dauna, decont de dauna) si imagini din satelit ale propriilor terenuri asigurate, iar brokerii acceseaza toate documentele necesare pe parcursul procesului de asigurare, precum si statusul daunelor pentru fiecare polita, in timp real.

Proces de asigurare in totalitate digitalizat – de la emiterea politei de asigurare, la evaluarea daunelor si plata despagubirilor

Procedura de evaluare a daunelor este rapida si complet digitalizata, realizata de o echipa profesionista si dedicata, formata din ingineri agronomi, fermieri activi si specialisti in domeniul agricol. Evaluarea daunelor se face in teren, fermierii participand activ in acest proces. Protocolul de dauna este salvat pe tableta electronica, devenind vizibil in portalul online la scurt timp, atat pentru fermieri, cat si pentru broker. In portalul electronic Agra pot urmari evolutia dosarului pana la achitarea despagubirii.

Fermierii romani sunt tot mai deschisi catre adoptarea solutiilor digitale care ii ajuta sa actioneze rapid si in beneficiul propriu

Noul context adus de pandemie, precum si schimbarile climatice care si-au pus amprenta pe culturile fermierilor in ultimii ani, au determinat pe de o parte accelerarea proceselor de digitalizare in industria agricola, si pe de alta parte au contribuit la cresterea cererii pentru produsele de asigurare a culturilor agricole.

“Observam o mai mare deschidere in piata pentru solutii digitale chiar si in agricultura, iar ritmul de acceptare a tehnologiei a crescut. Cu ajutorul programelor de training online am reusit sa ne facem mai cunoscute produsele de asigurare in randul brokerilor. De asemenea, din dorinta de a pastra legatura cu colaboratorii nostri, am comunicat mai mult prin intermediul social media si am sporit numarul newsletterelor cu informatii importante pentru acestia”, a declarat Adrian-Horia Lupu, Director General Agra Asigurari.

Pentru sectorul agricol se prevede in urmatorii ani o transformare continua si accelerata ce va aduce oportunitati de dezvoltare de noi produse pe baze tehnologice, iar fermierii vor tine pasul si vor creste gradul de adoptie al asigurarilor agricole.

“Lucram la eficientizarea procesului de vanzari cu ajutorul fortei de vanzari, iar prin intermediul portalului online disponibil pe site-ul nostru, ne propunem sa sprijinim brokerii prin emiterea de oferte online. De asemenea, vom lucra din ce in ce mai mult cu date din satelit, iar in prezent dezvoltam un produs de seceta parametric, care masoara umiditatea din sol exact pe parcela asigurata. Pe partea de daune, vom continua digitalizarea evaluarilor de dauna in functie de produsele pe care le vom mai aduce pe piata”, a completat Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari.

Despre Agra Asigurari

Societatea de asigurari Österreichische Hagelversicherung a fost fondata in anul 1947 in Austria, la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece. Datorita experientei exclusiv in domeniul agricol, Agra Asigurari este una dintre putinele companii de asigurari din Europa care are in portofoliu o asigurare pentru seceta inca din anul 2000.

Odata cu deschiderea sucursalei locale din Romania in 2016,  asigurarea riscului de seceta este disponibila acum si pentru fermierii romani, alaturi de acoperirile standard pentru grindina, incendiu, furtuna, ploaie torentiala si inghet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *