Satenii din Podari (Dolj) nu vor fabrica de bioetanol in localitate

Satenii din Podari (Dolj) nu vor fabrica de bioetanol in localitate

 

paie-1O parte din satenii din Podari (Dolj) nu vor fabrica de bioetanol la ei in localitate, pe motiv ca aceasta are un potential poluant, care va afecta negativ mediul si sanatatea celor care lucreaza si locuiesc in zona. Chiar si asa, Consiliul Local (CL) al comunei Podari a respins joi, in cadrul unei sedinte de urganta, proiectul de hotarare privind organizarea unui referendum local pe tema construirii fabricii de bioetanol din celuloza in localitate de catre firma elvetiana Clariant.

Satenii au protestat impotriva acestui proiect in repetate randuri pe motiv ca fabrica va fi un potential poluant, care va afecta negativ mediul si sanatatea celor care lucreaza si a celor care locuiesc in vecinatatea mai apropiata sau mai indepartata a obiectivului.

Citeste si ANM: Seceta pedologica se mentine si abia in jur de 16 octombrie avem conditii bune de semanat

“Comunitatea locala nu doreste construirea acestei fabrici cu impact negativ asupra mediului si sanatatii. Din ratiuni tehnice, acum exista doua firme, fabrica propriu-zisa Clariant Products Romania SRL si Getec Servicii Energetice – centrala de cogenerare a acestei fabrici -, iar separarea celor doua activitati a fost determinata de faptul ca noxele emise in atmosfera depasesc limita admisa, motiv pentru care firma ar fi trebuit sa se inscrie in registrul poluatorilor”, a declarat presedintele Grupului de Initiativa Civica Podari, Costel Avram, potrivit Agerpres.

Contestatarii atrag atentia ca APM Dolj a dat avizul de mediu pentru construirea fabricii inaintea organizarii dezbaterii publice si in absenta dezbaterii publice a raportului de impact asupra mediului pentru centrala de cogenerare, care asigura necesarul de energie electrica pentru fabrica de etanol, iar daca se respinge proiectul centralei din cauza potentialului posibil poluant si cu posibile efecte negative asupra sanatatii si mediului, fabrica nu poate functiona.

Fabrica Clariant din Podari este cofinantata de Uniunea Europeana si de Bio-Based Industries Joint Undertaking, in cadrul proiectului SUNLIQUID si LIGNOFLAG. Potrivit reprezentantilor companiei, fabrica din Podari va fi prima fabrica comerciala a Clariant pentru productia etanolului celulozic care va utiliza procesul sunliquid si va avea o capacitate de productie de 50.000 pana la 150.000 tone de etanol celulozic pe an, materia prima fiind paiele de grau.

Citeste si Bani din paie pentru fermierii olteni! Investitie Clariant de peste 100 mil. euro la Craiova intr-o fabrica de etanol celulozic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *