Bani din paie pentru fermierii olteni! Investitie Clariant de peste 100 mil. euro la Craiova intr-o fabrica de etanol celulozic

Bani din paie pentru fermierii olteni! Investitie Clariant de peste 100 mil. euro la Craiova intr-o fabrica de etanol celulozic

 

paieOportunitate de venituri suplimentare pentru fermierii din Oltenia prin vanzarea reziduurilor de paie catre fabrica de etanol celulozic construita de Clariant in Romania! Fabrica Clariant din Podari, cofinantata de Uniunea Europeana si de Bio-Based Industries Joint Undertaking, in cadrul proiectului SUNLIQUID si LIGNOFLAG, este proiectata sa proceseze pe an aproximativ 250.000 de tone de paie de cereale, ce vor fi transformate in 50.000 de tone de etanol celulozic, cu ajutorul tehnologiei sunliquid® a companiei.

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevarat sustenabil si aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care este produs din reziduuri agricole precum paie de grau, prin utilizarea tehnologiei sunliquid®, dezvoltata de compania Clariant si premiata la nivel international, se arata intr-un comunicat al companiei elvetiene.

Importanta acestui biocombustibil avansat creste semnificativ in contextul normativelor dedicate sustenabilitatii, adoptate de Uniunea Europeana, care vizeaza sprijinirea utilizarii energiei din surse regenerabile in toate tipurile de transport. Prin urmare, etanolul celulozic produs in Podari va avea un impact economic semnificativ la nivel regional.

CITESTE SI Distribuitorii de bunuri de larg consum vor fonduri europene pentru dezvoltare. Deficit de 50.000 de soferi specializati in sector!

6 beneficii ale fabricii sunliquid® pentru regiunea Oltenia

– Clariant va investi peste 100 de milioane de euro pentru constructia fabricii de etanol celulozic. Dezvoltarea si implementarea proiectului in Romania este sustinuta de Uniunea Europeana, ca parte a finantarii UE pentru dezvoltarea tehnologica din programele de finantare FP7 si Orizont 2020.
– Faza de constructie va crea aproximativ 800 de locuri de munca.
– Fabrica va oferi cca. 120 de locuri de munca pentru o industrie durabila, iar Clariant recruteaza in prezent forta de munca locala.
– Odata finalizata, fabrica sunliquid® va oferi aprox. 300 de locuri de munca permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea, precum si pentru transportul si stocarea materiilor prime.
– Proiectul sunliquid® va crea o retea de furnizori, formata din fermieri locali, care vor avea posibilitatea de a transforma reziduurile agricole, precum paiele de cereale, intr-o sursa importanta de venituri.
– Romania va fi pusa pe harta producatorilor de biocombustibili avansati, dispunand de tehnologii inovatoare.

Sursa suplimentara de venituri pentru fermieri

Clariant, companie inovatoare axata pe produse chimice de specialitate, le ofera fermierilor din Oltenia oportunitatea de a transforma reziduurile de paie intr-o sursa suplimentara de venituri!

Citeste si Paiele, superafacere pentru fermieri

In cadrul primului workshop oficial organizat de companie pentru fermierii din regiunea Oltenia, participantii au aflat mai multe informatii despre fabrica sunliquid® pe care Clariant o construieste in Podari si despre cum pot face parte din lantul de aprovizionare cu reziduuri agricole.

La eveniment au participat Daniel Eugeniu Crunteanu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii; Dragos Gavriluta, director de Proiect Clariant si Paul Popescu, manager al Departamentului de Aprovizionare cu Materii Prime si Logistica din cadrul Clariant.

Citeste si Producator cartofi: “Un an bun este o data la 5-6 ani, restul nu se pune, sunt mediocri sau catastrofali”

“Fabrica din Podari va genera noi locuri de munca pentru o industrie sustenabila, o crestere economica a regiunii Oltenia, si va crea oportunitati pentru fermierii locali prin oferirea unor surse suplimentare de venit”, a declarat Paul Popescu in cadrul workshop-ului.

Asa va arata fabrica de la Podari:
Viitoarea fabrica_Clariant_Podari

 

 

 

 

 

Evenimentul reprezinta un prim pas in strategia Clariant de a dezvolta un parteneriat pe termen lung, prin care aproximativ 250 de fermieri locali devin furnizori de paie de cereale si asigura un lant de aprovizionare durabil. Fermierii participanti si-au exprimat interesul fata de oportunitatea de a obtine venituri suplimentare, prin vanzarea reziduurilor agricole ca materii prime.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

“Dupa participarea la acest workshop, am ajuns la concluzia ca proiectul companiei Clariant creeaza mai multe oportunitati pentru mine, ca agricultor, de la valorificarea reziduurilor de paie, pana la implicarea in activitati conexe, cum ar fi balotarea, depozitarea si transportul balotilor de paie”, a declarat Liviu Mihail Antonescu, reprezentantul firmei S.C. Adela SRL, Slatina, unul dintre participantii la eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *