Fermierii din Lituania au ajuns sa-si vanda vacile la polonezi, din cauza pretului mic la lapte!

Fermierii din Lituania au ajuns sa-si vanda vacile la polonezi, din cauza pretului mic la lapte!

 

lapteleFermierii din Lituania au inceput sa-si vanda vacile la polonezi, pe fondul pretului mic la lapte, ceea ce a facut ca multi dintre ei sa renunte la activitate! Crescatorii de vaci se plang de preturile mici de achizitie la lapte, care au condus la disparitia multor ferme, nu mai putin de 12% dintre acestea fiind obligate sa-si inceteze activitatea in ultimul an, potrivit LRT. Marea grija a fermierilor este acum sa asigure suficienta hrana pentru animale dupa seceta prelungita.

“Costul unui litru de lapte este de 0,23 euro, iar procesatorii il cumpara cu 0,21 euro”, a declarat Giedrius Masikonis, un fermier lituanian.

Masikonis si-a vandut o treime din vaci in Polonia, in timp ce alte 50 de vaci vor fi vandute in urmatoarele doua saptamâni, dupa ce a decis sa renunte la ele pentru a evita falimentul, deoarece veniturile sale nu acopera costurile de exploatare.

Fermierii din Lituania se plang ca tara lor nu are o strategie clara pentru industria produselor lactate și este improbabil sa se concretizeze planul de a dubla productia de lapte pâna in 2030. Randamentul mediu la lapte in Lituania este cu o jumatate de tona mai mic decât in Grecia, de exemplu, iar pretul de achizitia a laptelui este unul dintre cele mai mici din UE. Laptele reprezinta doar un procent din totalul produselor locale.

„S-au facut multe greșeli in Lituania, de la procesul de cooperare, la alocarea proasta a companiilor”, a precizat Arūnas Svitojus, șeful Camerei de Agricultura a Lituaniei. Ministrul agriculturii le-a promis fermierilor ca va gasi modalitati de a le plati mai mult. Cu toate acestea, daca situatia nu se schimba, fermierii ameninta ca vor boicota companiile de procesare a laptelui, potrivit Baltic News Network.

Sursa: IMM.GOV.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *