ANM: Seceta pedologica se mentine si abia in jur de 16 octombrie avem conditii bune de semanat

ANM: Seceta pedologica se mentine si abia in jur de 16 octombrie avem conditii bune de semanat

 

campul3Din pacate, nici in acest an fermierii romani nu au conditii prielnice pentru a-si efectua in bune conditii araturile de toamna. Cea mai afectata cultura este rapita, cum s-a intamplat si in toamna trecuta. Multi agricultori nici nu s-au mai incumetat sa ia in calcul aceasta planta, dupa dezastrul de anul trecut. Nici vestile de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) nu sunt de natura sa-i bucure pe fermieri, cel putin in urmatoarele 2-3 saptamani. Seceta pedologica se mentine, iar ploile mai serioase vor veni abia dupa 7 octombrie, anunta meteorologii de la ANM, care vorbesc de conditii care sa permita cat de cat efectuarea insamantarilor in jurul datei de 17 octombrie.

“Perioada aceasta coincide de altfel cu campania pregatirii terenurilor pentru noul an agricol şi infiintarea culturilor de toamna. Ma refer la rapita, orz, grau de toamna, in conditiile in care seceta pedologica este instalata deja şi va continua sa se mentina. Luand in considerare estimarile pentru urmatoarele patru saptamani, pana in data de 16 octombrie, este posibil sa vorbim de conditii mai putin prielnice in ceea ce priveşte pregatirea terenurilor pentru infiintarea culturilor la inceputul noului an agricol. Semnalul unor cantitati cu tendinta spre excedent apare incepand din 7 octombrie, deci abia din a doua saptamana a lunii, aşa cum arata estimarile pentru urmatoarele patru saptamani realizate de ANM”, a declarat pentru Agerpres Elena Mateescu, directorul general al ANM.

Ea spune ca se mentine, pentru urmatoarele doua saptamani, tendinta  unui deficit de precipitatii in aproape toata tara, in principal in regiunile extra carpatice, unde s-a instalat seceta pedologica puternica şi extrema.

Citeste si Daea: Intre Tanymecus si porumb, eu aleg porumbul

Dupa cum bine stim, nici toamna lui 2018 nu a fost foarte bogata in precipitatii, fiind inregistrate patru luni consecutive cu cantitati sub normele climatologice, in perioada  august – noiembrie. De asemenea, iarna a avut doua luni cu cantitati reduse de precipitatii: atat februarie (luna cea mai secetoasa a iernii, dar şi a anului), precum si martie.

Citeste si Rosia romaneasca de septembrie! Cum se adapteaza retailul la oferta locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *