Este stiut faptul ca in Romania sfarsitul lunii iulie-august este o perioada ceva mai grea pentru comerciantii care vand rosii, fie ca vorbim de retaileri sau de vanzatorii din piete, pentru ca nu prea exista oferta locala, intre doua cicluri de productie. Cat despre castraveti, nici nu mai vorbim. Asa se face ca preturile la rosii au urcat luna trecuta chiar si pana 8 lei/kg, dupa care au scazut la 4 lei/kg. O data cu luna septembrie, situatia pare sa fi revenit la normal, pentru ca a intrat puternic pe piata productia din cel de-al doilea ciclu, iar preturile s-au redus chiar sub 3 lei/kg.
“S-a creat o falie intre primul si al doilea ciclu si am ramas descoperiti, ajungandu-se chiar la 8 lei/kg la rosii. Pana in saptamana acesta (n.red 2- 8 septembrie) rosiile se preluau cu 4 lei/kg, dupa care au coborat spre 2 lei si ceva. In urma cu trei saptamani erau si 8 lei/kg pe piata”, a declarat pentru AgroStandard Aurel Tanase, presedintele Prodcom.
El spune ca de vina pentru aceasta situatie sunt si producatorii, cei mici in special, care au o pondere de 80% numeric si de doar 20% dpdv al productiei. Acestia refuza sa se organizeze in forme asociative si isi vand marfa in piata neorganizata, pe langa municipii, dupa cum spune Tanase.
Ce strategie isi face supermarketul
Retailerii recunosc ca au probleme in aprovizionarea cu rosii intre cele doua cicluri de productie, insa, incearca, sa suplineasca aceasta lipsa in masura in care este posibil tot din oferta interna. Singurele luni in care se acopera consumul de rosii in totalitate din productia interna sunt iunie si septembrie, sustin retailerii.
“Nu este intotdeauna posibil sa asiguram consumul din productia interna in totalitate, in special la rosie, pentru ca avem specificul din Romania. Sunt aceste culturi scurte de primavara si toamna, iar intre momentul de defrisare a culturii de primavara si de intrare pe rod a culturii de toamna exista un interval de 3-4 saptamani pentru care incercam sa gasim si avem alternative de culturi interioare. Trebuie sa ii invatam si pe producatori sa le agreeze, sa aiba curajul sa le abordeze.
Citeste si Legumicultura la Fierbinti de Ialomita! Rosia, cea mai profitabila
Productia la rosie incepe undeva la sfarsitul lunii mai, in functie de cum este primavara, si se defriseaza la mijloc de iulie. Vine apoi ciclul urmator, iar la inceput de august incepe din nou recoltarea”, ne-a declarat Olga Talmaciu, inginer agronom, consultant de specialitate pentru Mega Image, pe care am intalnit-o recent la ferma unui producator de legume din Ialomita.
Ea spune ca in afara de cele 2 culturi scurte, exista si zone in Romania unde producatorii fac cultura lunga, adica un ciclu prelungit. Practic, plantarea rasadului are loc in aprilie si defrisarea se face in octombrie.
Un astfel de exemplu este localitatea Baleni din judetul Dambovita, unde s-a recoltat la foc continuu, dupa cum ne-a declarat Talmaciu. Recunoaste, insa, ca au mai fost si ceva exceptii, producatori din Braila si Constanta, care au hotarat sa nu mai defriseze cultura, dupa ce au vazut potentialul de productie.
Castravetii, marea problema
La castravete, lucrurile stau si mai prost decat la rosii. Nu de alta, dar la inceput de iulie se cam termina productia interna…
“Avem perioade de deficit la rosie, dar si la castravete. Daca la rosie mai avem zone unde se fac culturi lungi, la castravete nu exista asa ceva. Se planteaza in primavara foarte devreme si cultura se duce in cap la inceput de iulie, orice i-ai face…Incercam sa integram aceste culturi cumva intermediare, adica sa se planteze cumva mai tarziu, sa intre pe rod exact cand cultura principala este defrisata si sa produca pe timp de vara”, a mai declarat Talmaciu.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
Exista insa si culturi care nu ridica astfel de probleme, cum ar fi, de exemplu, ardeiul gras, ardeiul kapia sau vanata, care se planteaza primavara si se defriseaza in octombrie-noiembrie, potrivit declaratiilor reprezentantului Mega Image.
Mega Image lucreaza cu peste 140 de producatori locali, care fac parte din programul „Gusturi romanesti de la gospodari” lansat in urma cu sase ani. Acestia cultiva sase legume de sezon (rosii, ardei bianca, salata verde, castraveti cornison, ardei kapia si vinete) pe o suprafata totala de peste 86 de hectare in zona de sud-est a tarii. (Viorela Pitulice)