La Fierbinti, in judetul Ialomita, legumicultura este una din activitatile de baza pentru locuitorii comunei. Asa se intampla si in cazul familiei Minea, care traieste de pe urma acestei indeletniciri, si nu doar atat, face performanta, constituind un model de urmat pentru alti producatori. Alexandru Minea cultiva legume de vreo 18 ani, asa ca stie bine cum merge treaba in sector. A inceput cu productia in camp, insa in timp si-a dat seama ca este mult mai rentabil sa produci in spatii protejate, motiv pentru care in urma cu 8 ani a renuntat de tot la cultura in camp (in principal, din cauza schimbarior climatice!). Un moment important a constituit incheierea parteneriatului cu Mega Image in urma cu patru ani, cand Ferma de Legume Fierbinti a devenit furnizorul retailerului. Practic, acesta cumpara toata productia, in schimbul semintelor, inputurilor si a tot ceea ce au nevoie legumicultorii pentru a produce o marfa de calitate. O colaborare de care Alexandru Minea se declara multumit si care il face sa se gandeasca cu optimism la urmatorul pas gandit de fiul sau: o mica fabricuta care sa prelucreze legumele ce nu pot fi livrate pe rafturile supermarketurilor. Asa ca de ce n-am avea peste putin timp si zacusca sau conserve de Fierbinti?
Pe marginea santului, vremea de trista amintire…
Dincolo de parteneriatul cu Mega Image, poate cea mai mare multumire a legumicultorului din Ialomita este legata de faptul ca nu mai este nevoit sa vanda productia pe marginea santului, asa cum procedeaza inca multi producatori romani, sau sa se bata sa prinda un loc prin piete…
“In prima faza, noi i-am cautat pe cei de la supermarket, trebuia sa facem ceva, pentru ca ne-am saturat sa vindem pe marginea santului. In piete nu mai aveam loc la tarabe si a trebuit sa facem ceva, sa ne extindem, sa producem cantitati mai mari si de buna calitate ca sa putem sa intram pe piata”, ne-a povestit Alexandru Minea in timpul vizitei recente pe care am facut-o la ferma din Fierbinti.
Colaborarea cu Mega Image a inceput in urma cu 4 ani, iar acum ferma detine circa 7.000 de metri patrati de solarii, fiind specializata in productia de tomate, castraveti, ardei gras si kapia, vinete si salata. La ferma se munceste pe toata perioada anului, daca iarna in solarii se afla salata, primavara se incepe cu tomate si castraveti, dupa care urmeaza celelalte legume. La foc continuu, cum s-ar spune…si sa nu credeti ca lucrurile se fac la intamplare, ci dimpotriva. Totul este programat din timp, astfel incat legumicultorii stiu bine ce au de facut. Concret, stiu clar ce cantitati de marfa au de livrat retailerului si ce bani primesc in fiecare luna, aspecte stipulate in contract, iar plata se face la sapte zile, ceea ce ii ajuta foarte mult.
Citeste si Peste 140 de producatori locali livreaza legume in Mega Image
Dupa salata, care aduce venituri importante in perioada iernii, urmeaza rosiile, prima recolta livrata supermarketurilor fiind in luna mai. Sunt rosii din soiul Zadurella (seminte furnizate de Mega Image) vandute pe piata sub marca “Gusturi romanesti de la gospodari”, apreciata de consumatori.
Trebuie sa stiti ca in solariile de la Fierbinti nu se folosesc pesticide, dupa cum spune Alexandru Minea, care a apelat, in schimb, la bondari pentru polenizare – de care se declara multumit pentru ca isi fac treaba si pana la urma constituie si cea mai “ieftina forta de munca” – , dar si la o plasa impotriva insectelor (pentru prima data in acest an!), asa cum a vazut in Occident. Rasadul de rosii este plantat in perioada februarie – martie, iar prima recolta este gata in mai, in conditiile in care nu se face incalzire in solarii. Se foloseste, in schimb, folie protectoare si chiar doua straturi….
Citeste si Criza de rosii pe piata? La en-gros, pretul sare de 4,5 lei/kg si va mai creste
“In primul rand, se face marfa de foarte buna calitate, iar productia este mult mai mare, chiar si de trei ori, daca ne raportam la ceea ce se obtine in camp. La tomate obtinem undeva la 20-23 de tone pe o suprafata de 1.000 mp. Folosim hibridul Zadurella, o rosie foarte gustoasa si foarte productiva. La consumatorul final ajunge o rosie de cea mai buna calitate, fara pesticide si insecticide, de aceea am investit in plasa si bondari – cea mai ieftina mana de lucru pentru noi producatorii”, a mai spus Minea.
Cea mai rentabila cultura este rosia, al carei pret mediu de vanzare catre retailer este undeva la 2 lei/kg (se porneste de la 4,7-4,8 lei/kg la inceputul sezonului de productie), dupa cum spune Minea. Necesita insa si cea mai mare forta de munca…
Sase ani de “Gusturi romanesti de la gospodari”
Peste 140 de producatori locali fac parte in prezent din programul „Gusturi romanesti de la gospodari” (ajuns la al saselea an de derulare) si cultiva sase legume de sezon pe o suprafata totala de peste 86 de hectare in zona de sud-est a tarii! Fiecare etapa a culturii, de la samanta pana la recolta, este verificata de un inginer agronom dedicat in program. Producatorii cultiva sustenabil, in etape verificate pas cu pas, sase legume de sezon care ajung direct pe rafturile magazinelor, proaspete si cu gust autentic, ca odinioara: rosii, ardei bianca, salata verde, castraveti cornison, ardei kapia si vinete. Legumele sunt testate inainte de livrarea in magazine. Asa ca la orice moment se poate sti de unde provine marfa, dupa cum spune si producatorul din Fierbinti.
“Laditele sunt etichetate, se scrie numele produsului si soiul. Exista un numar de lot si este specificat de unde provine marfa, sunt coduri….La fiecare livrare se fac teste de analize pentru nitriti si periodic se preleveaza probe pentru analize la toate legumele”, a mai precizat Minea.
Mega Image este unul dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din Romania cu o retea ce cuprinde in prezent 705 de magazine.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”