Adevarul: Rosiile tuguiate, risc pentru sanatate. Ce declara cercetatorul Costel Vinatoru de la Buzau

Adevarul: Rosiile tuguiate, risc pentru sanatate. Ce declara cercetatorul Costel Vinatoru de la Buzau

 

Pietele sunt invadate de un sortiment de rosii tuguiate, care a iscat scandaluri intre clienti si producatori. Unii fermieri sustin ca acel mot ar fi o caracteristica a unui soi bulgaresc, timpuriu, dar specialistii avertizeaza ca tuguiul poate indica fortarea coacerii cu diverse chimicale. Chiar daca perioada naturala de coacere a tomatelor romanesti este luna iunie, spun specialistii Statiunii de Cercetare pentru Legumicultura Buzau, la tarabe apar ”rosii romanesti” inca din mai, chiar aprilie, arata Adevarul.

Unele dintre tomatele timpurii sunt mici si au mot, despre care vanzatorii lor spun ca este o caracteristica a soiului, Prekos, adus din Bulgaria.

”Sunt foarte putine soiuri de cultura care in mod natural produc acest mucron dat de o gena, gena B. Practic este un caracter de soi, asa cum este la Prekos. Dar, trebuie stiut ca cele care au un tugui foarte pronuntat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare fortata a fructelor”, declara Costel Vinatoru, cercetator la SCDL Buzau.

Citeste si Ajutorul de minimis pentru legumele in spatii protejate, amanat pentru toamna (Ciclul II). Ce spune Marius Micu, secretar de stat la Agricultura,despre decizie

Specialistii in horticultura au motive intemeiate sa creada ca cele mai multe rosii cu aceasta trasatura provin din solariile sau gradinile unor legumicultori care recurg pentru grabirea coacerii la substante controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise candva tocmai pentru ca erau folosite excesiv.

Mai multe in Adevarul.

2 thoughts on “Adevarul: Rosiile tuguiate, risc pentru sanatate. Ce declara cercetatorul Costel Vinatoru de la Buzau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *