Cine distruge recoltele bio ale Clujului. O ferma cunoscuta “cauta metode urgente de contracarare”

Cine distruge recoltele bio ale Clujului. O ferma cunoscuta “cauta metode urgente de contracarare”

 

Recolta din acest an a unei ferme din Cluj care lucreaza in sistem este amenințata de mai multe specii de viermi si de larvele acestora. Agricultorii din comuna Recea-Cristur au solicitat ajutorul inginerului Ionuț-Bogdan Hulujan, doctorand in entomologie la Universitatea de Stiințe Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) pentru a depista o parte din amenințarile naturale prezente la coacaze.

“Acesta a identificat mai multe specii de larve defoliatoare care in concret mananca frunzele de la coacaze reducand capacitatea de fotosinteza a plantei. Mai avem prezent un vierme care se pare ca apare in stadiul de adult o data la patru ani, iar acest decurs larvele lui mananca radacinile plantelor. Pe langa asta, mai e prezent si sfredelitorul cu gat rosu care e defoliator, iar larva lui se hraneste cu tulpina plantelor.

Din pacate nu sunt vesti bune pentru noi si trebuie sa cautam masuri urgente de a interveni in mod ecologic si mai ales pentru a nu afecta cele mai importante ființe din zona si anume albinele, inainte ca situația sa ajunga intr-un punct critic pentru noi si pentru plantație”, susțin antreprenorii clujeni.

Bio Farm Recea-Cristur si-a schimbat brandul in Poama Boiereasca, dupa un regionalism al cuvantului “coacaza”. Ferma a fost inființata in 2015 de catre antreprenorii Alexandru si Ana-Maria Pop, afacerea de familie fiind specializata in producerea si desfacerea fructelor de padure.

Continuarea pe Ziua de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *