Recolta din acest an a unei ferme din Cluj care lucreaza in sistem este amenințata de mai multe specii de viermi si de larvele acestora. Agricultorii din comuna Recea-Cristur au solicitat ajutorul inginerului Ionuț-Bogdan Hulujan, doctorand in entomologie la Universitatea de Stiințe Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) pentru a depista o parte din amenințarile naturale prezente la coacaze.
“Acesta a identificat mai multe specii de larve defoliatoare care in concret mananca frunzele de la coacaze reducand capacitatea de fotosinteza a plantei. Mai avem prezent un vierme care se pare ca apare in stadiul de adult o data la patru ani, iar acest decurs larvele lui mananca radacinile plantelor. Pe langa asta, mai e prezent si sfredelitorul cu gat rosu care e defoliator, iar larva lui se hraneste cu tulpina plantelor.
Din pacate nu sunt vesti bune pentru noi si trebuie sa cautam masuri urgente de a interveni in mod ecologic si mai ales pentru a nu afecta cele mai importante ființe din zona si anume albinele, inainte ca situația sa ajunga intr-un punct critic pentru noi si pentru plantație”, susțin antreprenorii clujeni.
Bio Farm Recea-Cristur si-a schimbat brandul in Poama Boiereasca, dupa un regionalism al cuvantului “coacaza”. Ferma a fost inființata in 2015 de catre antreprenorii Alexandru si Ana-Maria Pop, afacerea de familie fiind specializata in producerea si desfacerea fructelor de padure.
Continuarea pe Ziua de Cluj.