M. Cuzdrioreanu, RO-FISH: Trebuie sa regandim planul de afaceri, in contextul actual

M. Cuzdrioreanu, RO-FISH: Trebuie sa regandim planul de afaceri, in contextul actual

 

cuzdriMarian Cuzdrioreanu, presedintele Organizatiei RO-FISH (Asociatia Procesatorilor, Importatorilor, Exportatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania), spune ca perioada urmatoare va fi si mai grea pentru firmele care au fost nevoite sa-si întrerupa activitatea din cauza pandemiei de coronavirus. Va fi foarte greu sa refaca personalul, clientela, ca sa nu mai vorbim de faptul ca vor fi tot mai putini bani în piata. Este nevoie de sprijinul statului, al bancilor si, nu în ultimul rand, de solidaritatea romanilor, care ar trebui sa cumpere produse autohtone pentru a sustine productia locala.

Mai multe, însa, despre problemele cu care se confrunta firmele din sectorul pestelui aflam din interviul acordat de Marian Cuzdrioreanu, presedintele RO-FISH, revistei FoodBiz.ro. (Partea I)

• Cum poate supravietui un business de familie în aceste timpuri?

Poate supravietui prin solidaritate si prin ajutorul autoritatilor pentru usurarea sarcinilor. Este nevoie de anumite facilitati. Noi ne-am strans personalul si le-am spus ca avem o paine si o împartim toti, iar personalul a reactionat foarte bine. Pastram toate regulile care sunt obligatorii (igienizare). Si protejarea livrarilor. Incercam sa promovam si mancarea sanatoasa.

• Ce sfaturi aveti pentru firmele a caror activitate a fost dramatic afectata de pandemia de coronavirus?

În virtutea varstei pe care o am si a experientei: adaptabilitatea, în primul rand. Îndemn statul roman sa fie alaturi de populatie si sa faca un program de sustinere si relansare. Si sa fie putin mai vehementi în ceea ce priveste sprijinul si reprezentarea UE si a bancilor. Trebuie sa existe o unitate si o întrajutorare. Eu îndemm pe fiecare întreprinzator sa adapteze si sa-si ridice nivelul de adaptabilitate, astfel încat sa poata sa treaca de aceasta perioada.

• Cand credeti ca vom iesi din aceasta criza si cum? Va urma o perioada si mai grea?

Citeste si Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de grau de circa 5 mil. de tone, in acest an

Va urma o perioada si mai grea. Cum vom iesi: ca si cum am fost loviti de tsunami, dupa care începe reconstructia. Efectele economice se vor vedea pe o perioada mai îndelungata. Socul este foarte mare, întreruperea activitatilor este foarte mare. Refacerea personalului, clientele, oamenii sunt mai prudenti în a mai consuma. Bani mai putini – consumul nu va fi asa mare. Trebuie sa regandim planul de afaceri.
Avem nevoie de sprijin din partea statului, bancilor.

• Cum va petreceti timpul în izolare?

Gandesc solutii. Solutia pentru toti, cel putin cei care sunt în domeniul produselor romanesti, este – si un îndemn – hai sa ne ajutam tara cumparand produse romanesti!

Citeste si Sprijin cuplat de 5000 euro/ha pentru culturile de legume in spatii protejate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *