Productia de grau din acest an este puternc afectata de seceta, care a facut ravagii in judetele din sudul tarii si regiunea Moldovei. Teoretic, in jur de 3 mil. ha de culturi (grau, secara, triticale, orz, orzoaica si rapita) infiintate in toamna, sunt calamitate in diverse proportii, inclusiv 100%. In cel mai optimist scenariu, oficialii de la Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de 5-6 mil. tone, fata de circa 10 mil. de tone, anul trecut. Consumul intern se situeaza intre 2,5 si 3 milioane de tone, asa ca, teoretic, cel putin, nu ar fi cazul sa ne ingrijoram, va trebui, insa, “sa avem grija sa tinem cerealele in tara” in contextul pandemiei de coronavirus, a atras atentía Oros.
Citeste si Graul a trecut de 200 euro/tona pe Euronext!
“Au fost si multe avertismente, sigur multe dintre ele nefondate, din partea unor organizatii internationale, ca o sa vina o foamete mare si fiecare tara incerca sa ia niste masuri. Am luat aceste masuri pana ne-am convins ca stocurile pentru cereale si pentru produsele de baza vor fi suficiente pana la noua recolta, care, din pacate, va fi foarte slaba. Daca va fi 50% – 60% va fi foarte bine. In anii foarte buni, cand a plouat, am produs undeva la noua milioane de tone de grau, iar consumul intern este intre 2,5 si 3 milioane de tone, dar daca va fi jumatate, va fi la 5-6 milioane de tone. Consumul intern va fi acoperit, dar va trebui sa avem grija sa tinem cerealele in tara”, a afirmat Oros.
Citeste si Sprijin cuplat de 5000 euro/ha pentru culturile de legume in spatii protejate!
Dupa cum bine se stie, Romania este un jucator important pe piata cerealelor la nivel international. In 2019, tara noastra a exportat 6 mil. de tone de grau si meslin (dintr-o productie de aproximativ de 10 mil. tone), in valoare de 1,13 miliarde euro, iar dinamica din primele doua luni din 2020 a starnit ingrijorare in randul autoritatilor.
Acestea au introdus chiar pentru aproape o saptamana interdictii la exportul de cereale, o decizie care a luat cu surprindere pe multi.