Graul a trecut de 200 euro/tona pe Euronext!

Graul a trecut de 200 euro/tona pe Euronext!

 

grau-boabeGraul a trecut de 200 euro/tona pe Euronext, pentru prima data dupa august 2018! Seceta din Europa si posibilele interdictiili la export anuntate de Rusia au generat ingrijorari cu privire la ofertele din piata. La bursa Euronext de la Paris, in aceasta saptamana, preturile au trecut pentru prima data dupa luna august 2018 de nivelul de 200 de euro pe tona. Luni seara, cotatiile futures la grau cu livrare in luna mai erau in crestere cu 2,6% pana la 203,75 euro.

Pe de alta parte, analistii se asteapta la o productie mai mica in acest an in Rusia, din cauza secetei ce se face simtita in cea mai mare parte a Europei si regiunea Marii Negre.

“Lipsa de precipitatii in nordul Europei este un motiv de ingrijorare pentru ca afecteaza randamentul culturilor de grau de iarna, dar si faza de incoltire a culturilor de primavara”, sustin analistii de la firma de consultanta IKAR.

Citeste si Top cinci destinatii pentru exporturile de grau ale UE

Ingrijorarile cu privire la oferta de grau pe termen scurt au fost agravate si de riscul ca Rusia, cel mai mare exportator mondial, sa opreasca livrarile in decurs de o luna, precum si de discutiile privind exporturile limitate de grau ale Frantei.

Recent, viceministrul rus al Agriculturii, Oksana Lut, a declarat ca Rusia va suspenda exporturile pana la 1 iulie, dupa ce se va epuiza cota la export aprobata pentru trimestrul al doilea, preconizata pentru mijlocul lunii mai.

In acelasi timp, Ucraina, un alt mare furnizor de grau, are in plan sa interzica exporturile de grau daca se vor depasi limitele convenite cu traderii.

In saptamana de dinainte de Paste, exporturile de grau ale Ucrainei s-au marit cu aproape 50%. Peste Ocean, pe piata din SUA, in schimb, cotatia la grau inregistra o cotatie mai mare cu 2% la inceputul saptamanii, in timp ce cotatiile la porumb si soia boabe erau in scadere in contextul in care ieftinirea petrolului a dus la o cerere tot mai mica in aceasta perioada.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *