Seceta extrema in sudul tarii si judetele din Moldova. Cine va primi despagubirile!

Seceta extrema in sudul tarii si judetele din Moldova. Cine va primi despagubirile!

 

SECETASeceta a afectat serios culturile agricole in sudul tarii, dar si in judetele din Moldova, fermierii urmand sa primeasca despagubiri pentru suprafetele calamitate, promite ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Este vorba de circa 2,9 mil. ha infiintate in toamna, grau in mare parte, calamitate, insa, in diverse proportii. “Toate judetele din Moldova si din sudul tarii sunt afectate de seceta si toate culturile semanate in toamna – 2,9 milioane de hectare cu grau secara, triticale, orz, orzoaica si rapita – sigur ca gradul de afectare este diferit si pe zone si pe culturi. De aceea nici nu vrem sa venim acum cu niste cifre privind despagubirile, pentru ca vrem sa avem o imagine completa astfel incat sa putem identifica clar toate sumele care sunt necesare si oamenii sa fie despagubiti corect. Nu vrem sa avansam sume si sa cream expectante. Trebuie sa facem lucrurile temeinic, dar cu siguranta vom despagubi pe toti cei care au fost afectati de seceta”, a declarat, joi, ministrul Adrian Oros.

Citeste si Sprijin cuplat de 5000 euro/ha pentru culturile de legume in spatii protejate!

La fixarea sumelor pentru despagubiri se va tine cont de dimensiunea pagubelor, cheltuielile medii pe fiecare fermier le-a avut, precum si de pierderea inregistrata, urmand ca apoi sa se gaseasca o formula “cat mai corecta si cat mai simpla”.

Ministrul nu a precizat insa daca vor fi despagubiti si fermierii din zonele unde se poate iriga. Cel mai probabil, acestia vor primi sume mai mici fata de cei din zonele neirigabile, a lasat sa se inteleaga Oros.

Citeste si Graul a trecut de 200 euro/tona pe Euronext!

“Pentru cei care nu sunt pe suprafetele irigabile si sunt foarte grav afectati de aceasta seceta pedologica puternica si extrema nemaintalnita in ultimii ani, am dat acel ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne prin care Comisiile judetene, Comisiile locale pentru situatii de urgenta sa consemneze toate pagubele produse de seceta astfel incat sa-i despagubim”, a precizat Oros.

Ministrul s-a plans de faptul ca in acest an, fermierii nu se inghesuie sa irige culturile, la acest moment, existand cereri doar pentru o suprafata de 102.000 ha.

Citeste si “Cele mai productive soluri din Romania. Top producatori cereale”

“Daca suprafata contractata anul acesta a fost de 844.000 hectare, suprafata irigata acum care mi s-a cerut sa fie irigata este de 102.000 hectare. Facem apel la cei care au facut contracte cu noi sa faca cereri sa dam drumul la apa pe canale. Noi oricum am umplut apa pe canale pe o distanta de 1621 de kilometri, iar suprafata deservita in urma umplerii acestor canale ar fi de 504.000 hectare, dar din evidentele noastre pe judete ne arata ca se iriga doar pe 102.000 hectare”, a adaugat Oros.

Acesta a reamintit ca fermierii care nu se afla in suprafetele irigabile, dar sunt foarte afectati anul acesta de seceta vor primi despagubiri, “pentru prima data in ultimii 10 ani”.

“Pentru cei care nu sunt pe suprafetele irigabile si sunt foarte grav afectati de aceasta seceta pedologica puternica si extrema nemaintalnita in ultimii ani, am dat acel ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne prin care Comisiile judetene, Comisiile locale pentru situatii de urgenta sa consemneze toate pagubele produse de seceta astfel incat sa-i despagubim. Vreau sa reamintesc ca vor fi despagubiti pentru prima data in ultimii 10 ani”, a mentionat seful MADR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *