Geoglam: Rating de recolta la nivel Exceptional pentru Romania

Geoglam: Rating de recolta la nivel Exceptional pentru Romania

 

 Romania este singura tara care are integral un rating de recolta la nivel Exceptional (toate culturile de pe tot teritoriul Romaniei au primit acest rating) pe harta desfasurata a Pamantului, potrivit unui raport al culturilor la nivel global emis de Geoglam (cropmonitor.org) pe data de 28 iulie si citat de Clubul Fermieirlor Romani. Geoglam este un organism care genereaza prognoze de recolta printr-un sistem de sateliti la nivel planetar.

”Putem considera ca acesta este un moment de referinta pentru Romania, care nu se întampla de doua ori în timpurile noastre. Rating-ul de recolta de nivel ”Exceptional” readuce în atentia lumii potentialul agriculturii din tara noastra. Totodata, reprezinta un bun prilej de constientizare si recunoastere a rolului si contributiei fermierilor în asigurarea sigurantei alimentare. Aceasta evaluare demonstreaza rezultatele care pot fi obtinute de fermieri prin aplicarea unei tehnologii performante asigurata de companiile de agribusiness, în conditii climatice favorabile, rezultate care ar putea fi amplificate de crearea unor conditii de lucru optime pentru fermieri”, considera Cezar Gheorghe, analist consultant Clubul Fermierilor Romani pentru comertul cu cereale.

Citeste si Dan Hurduc, presedinte CFRO: Exista o usoara tendinta de antagonizare a relatiilor fermieri mari vs fermieri mici

Irigatiile reprezinta factorul esential pentru ca Romania sa-si atinga potentialul în agricultura. Doar cu o gestiune integrata a apei se va asigura utilizarea resursei pentru agricultura si protejarea mediului. Este necesara o planificare multianuala pentru asigurarea irigatiilor (sistem national si proiecte locale) si desecarii, în baza strategiei integrate a apei. În 2020, Guvernul Romaniei a alocat din bugetul national despagubiri în valoare de 850 milioane de lei. Irigatiile elimina riscul pierderii recoltelor din cauza secetei si a platii prin despagubiri. Romania este tara cu cea mai spectaculoasa crestere de productie si randament în agricultura din Uniunea Europeana, în ultimii 10 ani. Avem nevoie de politici si programe care sa sustina cresterea profitabilitatii si performantei în agricultura romaneasca”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Clubul Fermierilor Romani a lansat propunerea de elaborare a unei Strategii nationale de gestiune integrata a apei si solului pentru agricultura, care va asigura cadrul pentru un program multianual de investitii publice în vederea modernizarii sistemului national de irigatii si sustinerea programului care vizeaza proiectele locale de irigatii. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *