Gabi Biris, frumosul nebun al zilelor noastre (Partea I)

Gabi Biris, frumosul nebun al zilelor noastre (Partea I)

 

birisAr fi putut sa ajunga un inginer electronist bun sau de ce nu un matematician renumit, pozitii ravnite de multi in societate. Viata i-a oferit, insa, cu totul alta cale si la un nivel pe care nici macar nu si l-ar fi putut imagina vreodata. A facut si desfacut atatea legi si s-a batut cu ardoare si inversunare pentru cauze nenumarate, ca nici nu le mai tine firul. Un frumos nebun al zilelor noastre pentru care nu exista “nu se poate”! Sau poate un perfectionist pana la extreme a carui deviza este sa fie cel mai bun in ceea ce face. Si o dovedeste in fiecare zi.

Avocatul Gabi Biris si-a creat un business de succes, dar a intrat si in politica mare, convins fiind de faptul ca nu poti sa stai pe margine si sa privesti, avand pretentia ca altii sa isi asume raspunderea pentru propunerile tale. Totul cu masura si cu echilibru, insa, fie ca vorbim de business, viata de familie si pasiuni, fara de care viata n-ar avea niciun farmec.

“Din punctul meu de vedere, politica este un instrument, nu un scop. Pentru mine, scopul a fost mereu sa avem atat o legislatie fiscala care sa faca din Romania o buna destinatie pentru investitori, dar si o administratie fiscala care sa ofere servicii de calitate contribuabililor corecti si care sa se asigure ca evaziunea este tinuta sub control, la un nivel cat mai mic posibil. (….) M-am implicat in politica deoarece consider ca trebuie sa iti asumi raspunderea pentru propunerile tale si nu poti sa stai pe margine, sa spui ce trebuie facut si sa ai pretentia ca altii sa isi asume raspunderea pentru propunerile tale. Evident ca nu exclud “reactivarea” politica la un moment dat, daca ideile si cunostintele mele pot fi folosite pentru bunastarea noastra, a tuturor”.

Nu aduce anul ce aduce clipa

La inceput a fost un job part-time, mai mult o intamplare, care in timp s-a transformat intr-o adevarata pasiune ce a stat la baza unei cariere de succes, de care este mandru si multumit in acelasi timp. Probabil ca ar mai fi fost si alte meserii sau alte activitati pe care i-ar fi placut sa le faca, dar cine stie, poate asa a fost sa fie, acesta a fost destinul sau.

“Cred ca momentul decisiv a fost cel de la inceputul carierei, cand, in timp ce ma pregateam sa imi sustin licenta pentru a lua Diploma de Inginer la Facultatea de Electronica si Telecomunicatie, un bun prieten care terminase deja dreptul si profesa ca avocat la un “Big Six” pe vremea aceea, Coopers & Lybrand, mi-a oferit un job part-time in cadrul departamentului de taxe, job care ulterior nu numai ca a devenit full-time, dar a fost la baza carierei mele de specialist in legislatie fiscala”, spune Gabi Biris.

Cea mai mare provocare a venit, insa, peste ceva ani, la sfarsitul lui 2005 – inceputul lui 2006, cand Gabi Biris ia decizia alaturi de prietenii sai sa devina antreprenori si sa paraseasca locurile de munca sigure si caldute dintr-o multinationala si sa infiinteze Biris Goran. Un moment de cotitura in viata profesionala, cu provocari, dar si multe satisfactii.
Si nu a fost chiar asa de usor, dincolo de greutatile inerente oricarui inceput.

“Fiind avocati de business, depindem foarte mult de calitatea mediului de afaceri si de nivelul investitiilor, in special nivelul investitiilor private in economie. Am infiintat firma in 2006, intr-o perioada de boom imobiliar. Am crescut mult mai mult decat visam initial sa crestem. A trebuit sa ne si mutam la foarte scurt timp de la infiintarea firmei pentru ca vila pe care o inchiriasem, desi mare, a devenit repede neincapatoare. Din pacate, primul moment dificil a venit destul de repede, odata cu sfarsitul lui 2008, cand am avut criza economica globala generata initial de falimentul Lehmann Brothers, criza care din pacate la noi a fost amplificata de multe decizii gresite ale guvernului, atat inainte cat si dupa septembrie 2008. A fost o perioada destul de dificila pana prin 2011, perioada in care principala preocupare si prioritate a noastra a fost sa ne mentinem echipa intacta, sa navigam impreuna prin criza si sa fim pregatiti pentru vremuri mai bune, care au si venit”, povesteste Gabi Biris.

Din pacate, insa, ultimii doi ani s-au dovedit nu doar grei, ci si plini de neprevazut. Un moment foarte dificil, dar din fericire scurt, a fost la inceputul lui 2019 cand piata a fost blocata de OUG 114. Acum trecem printr-un alt moment dificil, o criza complet diferita, generata de pandemia CoVid-19. Nu putem insa afirma ca din punct de vedere al business-ului, impactul acestei crize este comparabil cu cel din 2009, datorita faptului ca guvernele si bancile centrale au venit, mai peste tot in lume, cu fonduri importante pentru a sustine mediul economic sa treaca cu bine peste criza, spune Gabi Biris.

“Cred ca cel mai important lucru care trebuie facut in perioada urmatoare este “normalizarea” vietii economice, asigurarea redeschiderii sectoarelor inchise – restaurante, teatre, cinematografe. Scolile trebuie sa functioneze normal, nu ne putem permite sa privam de educatie o intreaga generatie, mai ales ca avem o situatie dezastruoasa: 47% analfabetism functional la tinerii de 15 ani. Viata trebuie sa revina la normal cat mai repede cu putinta”.

Nu a pierdut contracte, insa, a avut clienti care au decis sa suspende anumite planuri. Pe de alta parte, a castigat si clienti noi, piata oferind si oportunitati pe care spera sa le fructifice in continuare. Din pacate, avem de-a face cu o criza care afecteaza nu numai ramuri importante ale economiei globale, dar si mindset-ul oamenilor.

“Din punct de vedere financiar, nu putem inca sa evaluam impactul acestei crize, pentru ca organismul acesta numit “economie” a fost “dopat” maxim prin interventie guvernamentala. Vom vedea ce se va intampla cand nivelul de doping va scadea sau va disparea, speram sa nu vedem un “sevraj” generalizat”, declara Biris.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *