Bani pentru usturoi. Legumele in spatii protejate mai asteapta

Bani pentru usturoi. Legumele in spatii protejate mai asteapta

 

legumeCultivatorii de usturoi vor primi in acest an un sprijin financiar de maximum 3.000 euro/hectar, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Adrian Oros intr-o conferinta de presa. Despre legumele in spatii protejate, inca nu se stie mare lucru, ministrul nu a pomenit mai nimic in afara de faptul ca sunt discutii cu patronatele din sector pentru a se stabili ce culturi vor primi banii. Neoficial, se vorbeste, insa, de vinete, ardei, castraveti si varza, pe langa tomate. Ramane de vazut cand va fi luata oficial hotararea si mai ales cand, pentru ca deja vremea e inaintata…

Revenind la usturoi, resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021 sunt de maximum 15 milioane de lei, reprezentand echivalentul in lei al sumei de 3,078 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In situatia in care, dupa centralizarea tuturor situatiilor privind sumele necesare reprezentand ajutor de minimis, se constata depasirea sumei maxime prevazute, valoarea ajutorului de minimis care se acorda per beneficiar se reduce proportional in vederea incadrarii in buget.

Conditii pentru obtinerea ajutorului

Potrivit proiectului, in anul de cerere 2021, valorificarea productiei de usturoi prevazute se face in perioada 1 iulie – 22 noiembrie, iar documentele justificative care sa ateste valorificarea productiei se depun la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pana la data de 29 noiembrie.

Cei care vor sa beneficieze de aceste ajutoare de minimis trebuie sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 de metri patrati, sa valorifice o cantitate de usturoi de minimum 3.000 de kilograme/hectar dovedita cu documente justificative, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii si sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, completat cu tratamentele aplicate culturii si o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ teritoriala se afla terenul utilizat in anul de cerere, din care sa rezulte suprafetele cultivate cu usturoi.

Romania a inregistrat un declin cu peste 30% in ceea ce priveste productia de usturoi, de la circa 67.000 de tone in 2010, la numai 44.000 de tone in 2020, in timp ce importurile s-au majorat pentru a asigura consumul intern. Suprafata totala cultivata cu usturoi in 2020 a fost de 9.389 hectare, in timp ce in urma cu cinci ani depasea 10.200 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *