Gradul de indatorare al fermierilor calamitati, urmare a secetei extreme din anul 2020, a crescut de la circa 30% la circa 80-90%, ajungand ca aproximativ 25% din fermierii afectati sa nu aiba posibilitatea infiintarii culturilor de primavara incepand cu sfarsitul lunii martie, iar aproximativ 35% sa realizeze o tehnologie minimala, care sa poata sa le permita obtinerea unei productii rezonabile pentru acoperirea unei parti a pierderilor suferite anul trecut, atrage atentia Alianta pentru Agricultura si Cooperare intr-o scrisoare adresata premierului Florin Citu si ministrului Agrculturii si Dezvoltarii Rurale Adrian Oros.
Dupa ce in bugetul pe acest an al Ministerului Agriculturii nu au fost incluse si sumele promise pentru plata despagubirilor la culturile calamitate in 2020, fermierii au identificat singuri sursa de unde ar putea sa provina banii necesari. Ei le cer autoritatilor sa transfere temporar 1.093.000 mii lei, reprezentand credite de angajament alocate fondurilor europene pentru initierea unui mecanism care sa implice sistemul bancar in acordarea despagubirilor cuvenite producatorilor agricoli in caz de calamitati naturale in agricultura, aferente culturilor de primavara 2020 calamitate de seceta. Membrii asociatiei sustin ca mecanismul propus nu afecteaza tinta de deficit bugetar asumata de Romania, reprezentand o ultima solutie de compromis pentru salvarea agriculturii romanesti.
Scrisoarea Aliantei pentru Agricultura si Cooperare adresata premierului Florin Citu si ministrului Adrian Oros
«Urmare a intalnirii avute de Alianta pentru Agricultura si Cooperare pe 4.03.2021 la Guvern, domnul prim-ministru Florin CITU si domnul ministru Adrian OROS au precizat ca, in 2-3 zile, MADR va veni cu o solutie agreata pentru compensarea fermierilor calamitati la culturile de primavara de seceta pedologica severa si arsita atmosferica din 2020.
Dupa ce termenul de 3 zile lucratoare a fost depasit fara a se primi un raspuns, am solicitat si avut o noua intalnire cu domnul ministru Adrian OROS pe 10.03.2021, orele 11.00, la Ministerul Agriculturii. Cu aceasta ocazie, am constatat ca domnul ministru Adrian OROS nu a putut furniza un raspuns concret privind acordarea despagubirilor pentru culturile de primavara afectate de seceta 2020, dar a afirmat ca dupa sedinta de guvern de la ora 13.00, dupa consultarea cu premierul, urma sa comunice reprezentantilor Aliantei solutia care va fi implementata. Astazi, 19 martie, se implinesc 9 zile de cand astepam un raspuns si acesta nu a venit.
Urmare a secetei extreme din anul 2020, gradul de indatorare al fermierilor calamitati a crescut de la cca. 30% la cca. 80-90%, ajungand ca aproximativ 25% din fermierii afectati sa nu aiba posibilitatea infiintarii culturilor de primavara incepand cu sfarsitul lunii martie a.c., iar aproximativ 35% sa reanalizeze o tehnologie minimala, care sa nu le permita obtinerea unei productii rezonabile pentru acoperirea unei parti a pierderilor suferite anul trecut.
Data fiind gravitatea situatiei, in zonele afectate puternic de seceta, exista un deficit major de apa in sol si, chiar daca anul acesta vom avea parte de un regim pluviometric aproape de normal, va fi imposibil ca productiile sa atinga nivelul dintr-un an normal.
MADR are prevazute in buget credite de angajament de cca 10.6 miliarde de lei, cu destinatia de a servi drept contributie nationala la alocarile din fonduri europene, adica cu cca 2 miliarde de lei in plus fata de anul trecut, cand s-a alocat o suma record. Deoarece probabilitatea de a fi absorbiti integral in acest an este redusa, din moment ce mai devreme de jumatatea lunii mai nu se vor lansa sesiuni, exista riscul major ca sumele sa fie pierdute la rectificarile bugetare care vor urma, de aceea va rugam sa considerati transferarea temporara a sumei de 1.093.000 mii lei, reprezentand credite de angajament alocate fondurilor europene pentru initierea unui mecanism care sa implice sistemul bancar in acordarea despagubirilor cuvenite producatorilor agricoli in caz de calamitati naturale in agricultura, aferente culturilor de primavara 2020 calamitate de seceta.
Mntionam ca mecanismul propus NU afecteaza tinta de deficit bugetar asumata de Romania, reprezentand o ultima solutie de compromis pentru salvarea agriculturii romanesti.
Va rugam sa ne raspundeti cu sinceritate si asumarea raspunderii, DA sau NU?».
Scrisoarea este semnata de Ionel Arion -Pro Agro, Nicu Vasile – LAPAR, Mircea Baluta – UNCSV si Nicolae Sitaru – APPR.