Pretul cartofului in Romania, la minumul istoric in 2020

Pretul cartofului in Romania, la minumul istoric in 2020

 

cartofi2020 fost un an dificil pentru producatorii romani de cartofi, care au inregistrat un minim istoric al pretului – 0,15 lei/kg, adica de cateva ori mai mic decat pretul de cost. Instabilitatea preturilor la cartoful de consum pe piata romaneasca de la un an la altul, in conditiile in care surplusul de la marii producatori vest-europeni inunda piata locala in mod regulat si la preturi mici, in special din Polonia, sunt doar cateva din motivele care au dus la reducerea semnificativa a suprafetelor in cultura. Asa ca nici nu mai mira pe nimeni faptul ca doar undeva la 40% din consum este asigurat din productia interna, potrivit datelor Federatiei Nationale Cartoful din Romania.

“In august, pe fondul pandemiei provocate de COVID-19 trageam un semnal de alarma si aduceam la cunostinta Ministerului Agriculturii faptul ca pretul de vanzare al cartofului din bazinul de sud al tarii a atins minimul istoric – 0,15 lei/kg, urmat apoi de un pret mediu de 0,45 lei/kg in zona traditionala si mai grav, dupa cheltuieli serioase cu depozitarea, cartoful din Romania se comercializeaza catre Republica Moldova si Ucraina, deoarece in magazinele si pietele romanesti nu-si mai gaseste locul cu preturi care nu depasesc 0,5 lei/kg, practic vindem la acelasi nivel ca in 2011, pretul de cost find de 0,65 lei/kg, plus cheltuieli de depozitare de 0,07 lei/kg/luna, fara a mai mentiona pierderile normale datorate deshidratarii”, a declarat Ion Moroianu, director executiv Federatia Nationala Cartoful din Romania, la Conferinta Cartoful 2021, eveniment organizat de Agricover.

Cu o suprafata totala de aproximativ 28.000 ha de cartofi de consum (potrivit datelor APIA), fata de 54.000 ha in 2013, de exemplu, Romania isi asigura circa 40% din necesarul de consum, restul provenind din import. Ori, in aceste conditii, este tot mai clar faptul ca in Romania cultura cartofului devine din ce in ce mai riscanta si neatractiva, generatoare de pierderi financiare serioase pentru producatori, afirma Moroianu.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

2021 ar putea fi un an sumbru pentru producatorii romani, sustine reprezentantul Federatiei Nationale Cartoful din Romania, care se asteapta ca suprafetele sa se reduca cu aproximativ 20%. In opinia lui, iata si care sunt principalele cauze care au dus la micsorarea suprafetelor cultivate cu cartofi:

  • lipsa spatiilor adecvate de depozitare, cu efecte asupra calitatii cartofului, mai ales primavara, motiv pentru care se si aduce marfa din import
  • lipsa sistemelor de irigat, care determina obtinerea de productii mici si slab calitative, vorbim de o calitate pe care magazinele refuza sa o achizitioneze, favorizandu-se din nou importurile
  • lipsa cronica a materialelor de plantat de buna calitate, ceea ce conduce la obtinerea unor productii scazute, slabe caliativ si cu costuri mari, dupa cum sustine Moroianu.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *