Piata dronelor agricole in Romania este intr-o continua crestere, iar prognozele pentru urmatorii ani sunt mai mult decat optimiste, mai ales ca fermierii romani devin tot mai interesati si constienti de avantajele tehnologiilor moderne.
Marius Tatu, fondatorul companiei Aeriaagri, care presteaza servicii in domeniu de aproape cinci ani, declara intr-un interviu acordat FoodBiz ca se asteapta la o triplare a pietei pe termen scurt, mai ales ca beneficiile dronelor sunt evidente: consum redus de apa la efectuarea tratamentelor la culturile agricole, utilizare inclusiv noaptea, indiferent de temperaturi, nu insa si pe timp de ploaie sau cand bate vantul, dar si un plus de circa 15% de productie. Intr-o zi normala de lucru, adica 8-10 ore, poate fi acoperita o suprafata intre 90-120 ha. Nu in ultimul rand, este nevoie de un singur om pentru manevrarea aparatului.
„Eu consider ca, in viitorul apropiat, numarul dronelor nu se va dubla, cred ca se va tripla, pentru ca informatia ajunge la fermieri din multe directii si vad intr-adevar beneficiile. Concret spunand, daca cu o drona ajungi sa castigi, cand ai tras linie la final de an in plus 15% din toata ferma ta, este un plus. In ziua de astazi orice plus este binevenit, mai ales ca costurile pentru a infiinta o cultura de la momentul zero pana la momentul recoltarii nu sunt deloc mici, atunci trebuie sa faci cumva si sa reduci cat mai mult costurile din toate directiile. Aceste drone te ajuta foarte mult…mai mult, daca sunt respectate toate indicatiile, atat ale producatorului de drone, cat si ale producatorului de pesticide, rezultatul si eficienta comparativ cu metoda traditionala este de departe identic. Nu exista nimic macar o diferenta minora intre a aplica cu drona sau cu utilajul tau pe care il ai in curte ….(…) Oamenii au inteles, au inceput sa cumpere sau sa apeleze la companiile care presteaza servicii cu aceste drone, iar lucrurile functioneaza foarte bine. Eu cred ca in viitor vor fi din ce in ce mai multe drone”, spune Marius Tatu.
Oportunitate de piata
Marius Tatu s-a lansat in businessul cu drone, in urma cu cinci ani, din dorinta de a imbina tehnologia cu natura – agricultura, un domeniu in care tehnologia nu si-a facut atat de bine loc si nici nu a avansat ca in alte sectoare de activitate. La inceput a fost destul de greu, pentru ca s-a lovit de reticenta agricultorilor, a trebuit sa-i convinga mai intai sa-l lase sa le arate despre ce este vorba, iar incet-incet s-a schimbat si atitudinea lor. Acum, cei mai interesati de utilizarea dronelor sunt fermierii de dimensiuni mici si mijlocii, principalii sai clienti, care nu-si permit sa cumpere autopropulsoare precum fermierii mari. Pot apela insa la firmele care presteaza servicii contra cost: 70-120 lei/ha.
„Este un domeniu plin de oportunitati, eu cunoscand partea de drone si de tehnologie in aceasta directie de zbor, am vazut o oportunitate, m-am documentat, am urmat cursuri de specialitate si am decis sa incerc. Asa am achizitionat prima drona….Am inceput sa iesim in tara, sa luam fermele la pas, era un subiect nou pentru fermieri, unii nici nu auzisera de asa ceva, majoritatea habar nu aveau cum se folosesc…cum adica sa aplici tratamente fitosanitare cu drone, cand noi le facem de atatia ani cu tractorul?”, povesteste Marius Tatu, care acum are in portofoliu cinci drone si este pregatit sa mai achizitioneze si altele daca piata va cere.
Beneficiile utilizarii dronelor
Utilizarea dronelor in agricultura presupune o serie de beneficii, de care lumea incepe sa se convinga tot mai mult. Asa de exemplu este vorba de volumul mai mic de lichid ce poate fi transportat – pana la 50 de litri de solutie, fata de 200-400 de litri de apa, in mod normal, dar nu este singurul.
”Cel mai mare avantaj pe care eu l-am vazut in fata metodelor traditionale reprezinta cantitatea de apa mai mica, fata de cea obisnuita. Un alt avantaj major este ca nu mai calci terenul, adica in acel loc cresc plantele, iar cand se trage linie la finalul anului, ai cultura in plus intre 10-14%. La 100 ha, un 10-12% inseamna 10-12 ha in plus, cu o medie de 4 to/ha, putem ajunge si la 50 de tone de produs, care monetizat este un plus, vine profit”, declara Tatu.
De asemenea, este nevoie de o singura persoana care manevreaza echipamentul, iar acest lucru presupune un permis de drona, dar si mai multe autorizatii. Cei mai atrasi se arata tinerii, pentru care o drona este mai interesanta decat un tractor, asa ca sunt destule motive de optimism cu privire la o dezvoltare majora a sectorului in viitor.
Senior Editor – Viorela Pitulice