Fordaq avertizeaza asupra amplificarii blocajelor si nemultumirilor din sectorul forestier

Fordaq avertizeaza asupra amplificarii blocajelor si nemultumirilor din sectorul forestier

 

lemneComunitatea Forestierilor – Fordaq Romania avertizeaza asupra amplificarii blocajelor si nemultumirilor din sectorul forestier, asa cum arata scaderea volumului de masa lemnoasa contractat pentru recoltare la licitatiile organizate de Romsilva. O scadere a volumului de masa lemnoasa recoltat va conduce la o criza majora de resursa in a doua jumatate a anului 2019, cu efecte directe potentiale in apariția unei noi crize de aprovizionare a populației cu lemn de foc si o contractare a activitații in industria lemnului.

La licitațiile principale organizate de catre RNP – Romsilva pentru producția anului 2019, procentul mediu de adjudecare a masei lemnoase pe picior a fost de 45 %, fața de 92 % la aceleasi licitații, organizate anul trecut. Practic singurele județe cu procente mari de adjudecare sunt Neamț (99%) si Suceava (92%), județe preponderent cu resursa de rasinoase si cu activitați tradiționale de prelucrare primara a lemnului, zone in care sunt localizați si mari procesatori de masa lemnoasa.

Daca excludem cele doua județe din rezultatele licitațiilor, procentul național de adjudecare scade la 34%, cu peste 1,5 milioane mc mai puțin decat masa lemnoasa adjudecata pentru productia anului 2018. Sunt multe județe in care nu a fost adjudecat, de catre agenții economici din sectorul de exploatare, nici macar 1 mc masa lemnoasa: Bacau, Vrancea, Arges, Buzau, Galați, Teleorman, Ialomita si multe altele, cu procente foarte mici de adjudecare.

Nr.DirecțiaAnul deVolum Volum Procent de
crt.silvicaproducțieoferitadjudecatadjudecare
012345
Rezultate, exclusiv Suceava  si  NeamtTOTAL20182786311249841690
2019286882798046934
+/- 82516-1517947-55
Rezultate,  inclusiv  Suceava  si NeamtTOTAL20183431338313997892
20193505250158382645
+/- 73912-1556152-46

Suprareglementarea  acuzata in ultimii ani de reprezentanții sectorului silvic, aplicarea unor masurile artificiale si contraproductive, subfinanțarea sectorului forestier, abuzurile  controlului, denigrarea  permanenta a activitaților din sectorul  forestier, au condus in timp la blocajul care se prefigureaza.

“In sectorul forestier si in intreaga ramura a industriei lemnului, sub pretextul si prin exacerbarea problemei reale a taierilor ilegale,  s-a  ajuns  succesiv de la o problema de mediu in anii 2013-2015, la o  criza sociala – criza lemnului de foc in anii 2016-2017 si in final, la destabilizarea pentru intreaga ramura  a economiei  forestiere in toamna anului 2018- o  criza economica. Decidenții politici au reacționat in aceasta perioada prin  suprareglementare,  pentru  combaterea  fenomenului taierilor ilegale. Rezultatul a  fost faptul ca masa lemnoasa cu proveniența legala,  inregistrata in acte de punere in valoare intocmite de catre  administrația silvica, cumparata la licitație si legal exploatata pe  baza de autorizație, sa fie declarata  fara proveniența si confiscata, pentru ca un operator  a uitat  sa dea  un click  intr-un sistem  informațional.  Suprareglementarea  si  supracontrolul,  asemeni  unui medicament luat  in doze prea mari, au ajuns sa imbolnaveasca intregul  circuit  al  sectorului  forestier. Astfel a fost  ingreunata pana  la blocaj recoltarea masei lemnoase de pe micile proprietați forestiere (peste 800 000 mici proprietați existente in mediul rural al Romaniei) si au  aparut blocaje ale licitatiilor, iar in final oferta redusa  a condus la o criza a aprovizionarii  cu lemn de foc  a populatiei”, au declarat reprezentanții Fordaq.

Criza lemnului  de foc  a condus la cresteri  generale ale prețurilor,  atat  pentru  populație, cat si pentru  industrie. Industria  a incercat sa se adapteze  folosind resursa  din import. De la exporturi de  aproximativ 2 milioane mc de cherestea si 400 000 mc bustean in 2013 s-a  ajuns in perioada 2017-2018  la  o  scadere a exporturilor de cherestea de molid, pana la 0,7 milioane mc.

Exporturile de bustean au  disparut si s-a ajuns la importuri de aproape  3 milioane mc,  echivalent lemn rotund rasinoase in 2018! In final, costurile  economice ale perioadei 2013-2018 si prețurile  foarte mari ale resursei au condus la o pierdere a competitivitații  industriei lemnului din Romania, care s-a  contractat puternic in a doua jumatate  a anului 2018.

Denigrarea permanenta a activitaților din domeniul forestier au condus si la o pierdere  accelerata a forței de munca din sector, lucratorii forestieri profesionisti gasind usor locuri de munca in Europa. Sectorul  de exploatare  a lemnului  este complet  dezorientat si decapitalizat, iar cea mai mare parte a agenților  economici au dificultați majore in reluarea ciclului economic, sustin reprezentantii Fordaq.

O alta  cauza a blocajelor este subfinanțarea  cronica a sectorului  forestier! In Programul  Național de Dezvoltare Rurala domeniul  padurilor reprezinta sub 1%, desi  padurile acopera 30% din suprafața țarii si se vorbeste atat de mult despre importanța padurilor,  desi  in multe  zone rurale, deindustrializate,  resursa  de lemn  este singura resursa pentru  dezvoltare  rurala! Sectorul forestier sufera de lipsa  drumurilor  forestiere –  scosul- apropiatul masei lemnoase se face prin semitarare pe distanțe lungi, inregistrand costuri de mediu mari,  sectorul sufera de lipsa tehnologiilor de exploatare  prietenoase cu mediu si de lipsa  compensațiilor  pentru  restricțiile impuse proprietarilor de paduri, cu  suprafețe incluse in arii  protejate.

“In tot  acest  rastimp  dezbaterile  publice au  fost  deturnate  de temele false privind “dispariția  padurilor”, cultivate  obsesiv . Falsitatea  temei  este cu atat  mai  evidenta cu cat datele  Inventarului  Forestier  Național arata ca starea  padurilor  Romaniei  este  buna”, se arata in comunicatul Fordaq.

Perioada  de tranziție  a ultimilor aproape 30 de ani a fost  parcursa fara pierderi  majore:

  • Suprafața  padurilor a crescut.
  • Recoltam aproximativ 60% din cresterea padurilor.
  • Stocul de masa lemnoasa  in paduri  a crescut  in ultimii  30 de ani.

Pentru  evitarea unei  crize majore   in sectorul forestier in 2019 sunt necesare  masuri  urgente  pentru:

  • Eliminarea
  • Deblocarea masurilor  din PNDR 2014-2020  pentru  sectorul  forestier si  o alocare financiara  proprotionala   cu importanta    sectorului  in PNDR 2021-20127.
  • Eficientizarea controlului  pentru  diminuarea  in continuare  a taierilor  ilegale,  concomitent  cu  practici  unitare  si eliminarea abuzurilor .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *