Ministrul Mediului vrea vouchere pentru achizitia de sobe performante

Ministrul Mediului vrea vouchere pentru achizitia de sobe performante

 

In perioada urmatoare, Ministerul Mediului intentioneaza sa lanseze un program pilot prin care sa fie acordate vouchere romanilor pentru achizitionarea de sobe perfomante, care sa le inlocuiasca pe cele vechi cu eficienta mica.

Anuntul a venit din partea ministrului Mediului, Mircea Fechet, care sustine ca in urma discutiilor cu Administratia Fondului pentru Mediu se cauta solutii pentru punerea in practica a programului. O astfel de masura are ca scop reducerea emisiilor de carbon, un demers solicitat si de Comisia Europeana..

”Ne pregatim sa initiem un program pilot prin care sa scoatem acele sobe din casele romanilor cu eficienta 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi si sa le inlocuim, acordand o finantare usoara printr-un voucher, cu sobe cu inalta eficienta energetica, adica peste 90% eficienta”, a declarat recent ministrul.

Fechet spune ca in felul acesta, pe langa faptul ca mediul va fi mai curat, va exista si o presiune mai mica pe fondul forestier. Una este sa arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienta de 20% si alta este sa arzi, sa transformi in scrum mult mai putin, avand surse de incalzire de inalta eficienta”, a declarat ministrul.

La acest moment, nu se cunosc sumele de care va dispune programul si nici cat de repede va fi pus in practica.

In Romania, principala sursa de incalzire in mediul rural este cea cu lemne, folosita de circa 80% dintre locuitori.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *