Programul de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate pentru perioada 2023 – 2024 aduce o noutate importanta: pe lista ajutoarelor de minimis a fost trecut si ardeiul gogosar, singura leguma la care romanii n-au concurenta pe piata.
La acest moment, lista completa a legumelor pentru care se acorda subventie prin programul aprobat joi de Guvern include culturile de tomate, ardei gras si/sau lung si/sau gogosar, castraveti, fasole pastai, salata, spanac, ceapa verde, pentru o suprafata de 1.000 mp.
Trebuie mentionat ca este prima data cand este luat in calcul si ardeiul gogosar, cu toate ca producatorii au mai cerut includerea lui in program.
‘’Am cerut de fiecare data sa fie trecut si ardeiul gras, numai ca nu s-a luat in calcul cererea. Este bine, pentru ca Romania chiar este deficitara la capitolul gogosar si suntem singurii din Europa care il si producem, il si consumam, nu prea avem concurenta din afara. In alte tari se consuma ardeiul gras rosu in loc de gogosar’’, a declarat pentru Ziarul Puterea Ionel Paunel, presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli din Olt.
Cei mai multi cultivatori de ardei gogosar se afla in Olt, unde si exista traditie in acest sens. Pe vremuri, se facea chiar si export in Olanda, spune Paunel.
In ultimul deceniu, suprafetele in camp s-au redus, dat fiind si schimbarile climatice, iar legumicultorii s-au orientat catre productia in solarii, unde recoltatul incepe chiar din august, spre deosebire de mijlocul lunii septembrie cum se intampla la cultura in camp. Romanii cumpara mai mult ardei gogosar si capia, decat ardei gras, completeaza Paunel.
Programul mai include alte doua noutati importante: suma alocata se va imparti la numarul de beneficiari, fara sa existe posibilitatea ca ea sa fie suplimentata cumva, spune Paunel, care sustine ca asa era prevazut in proiectul de act normativ pus in consultare publica.
De asemenea, incepand de anul acesta, se va mai cere in plus o adeverinta – extras de rol din Registrul Agricol, adica dovada terenului pe care se realizeaza productia, pe langa celelalte documente.
Datele comunicate de Ministerul Agriculturii
Legumicultorii care se inscriu in program vor primi 1000 de euro pentru o suprafata de 1000 mp cultivati cu tomate, ardei, castraveti, fasole verde, salata, spanac sau ceapa verde, a anuntat ministrul Florin Barbu.
Cererile pentru perioada 2023 – 2024 se vor depune in termen de 20 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern.
Valorificarea productiei se va face in perioada 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar platile se vor efectua dupa data de 26 februarie 2024, a comunicat Ministerul Agriculturii.
Citeste si Agrostandard lansează studiul “PRODUCATORI LEGUME ECOLOGICE SI BAZINE DE PRODUCTIE 2023”