Romania se conformeaza deciziei CE de ridicare a restrictiilor la importurile de cereale ucrainene, care, insa, vor putea fi efectuate doar pe baza de licenta.
Emiterea licentelor presupune o perioada de cel putin 30 de zile, ceea ce inseamna practic ca nu se vor putea face importuri timp de o luna.
La aceasta decizie s-a ajuns in urma discutiilor dintre conducerea Ministerului Agriculturii din Romania si autoritatile de la Kiev, dupa ce, anterior, ministrul Florin Barbu s-a intalnit cu asociatiile de fermieri.
Concret, exportatorii licentiati din Ucraina vor putea vinde marfa doar unor importatori licentiati din Romania, iar acestia vor putea fi doar producatori agricoli si/sau procesatori, care trebuie sa demonstreze de ce au nevoie de produse din Ucraina, potrivit Agrointel. Din schema sunt exclusi practic traderii sau alti intermediari.
La videoconferinta de luni seara cu oficialii de la Kiev au fost invitate sa participe cele cinci state afectate cel mai mult de importul de cerealele ucrainene. Este vorba de Polonia, Ungaria, Slovacia, Romania si Bulgaria.
Polonezii n-au participat, ungurii n-au scos nici un cuvant, doar romanii si bulgarii au pus intrebari, potrivit presei ucrainene. Explicatia este mai mult ca sigur faptul ca, luni, Kievul a anuntat ca a depus o plangere la OMC impotriva celor trei tari UE – Polonia, Slovacia si Ungaria – care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, in pofida ridicarii restrictiilor decisa de Bruxelles.
Comisia Europeana nu a mai prelungit, vineri, interdictia introdusa de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, in schimbul unor angajamente ale Kievului ca va lua masuri pentru a controla afluxul de cereale spre tarile vecine.