Reprezentantii organizatiilor de mediu Agent Green si Bruno Manser Fonds (BMF) acuza IKEA si Grupul Ingka de activitati suspecte de incalcarea legilor nationale si europene din 7 paduri detinute de IKEA prin firma sa Ingka Investments si din alte doua paduri de unde provine lemn utilizat la fabricarea produselor IKEA.
Agent Green si Bruno Manser Fonds le-au cerut suedezilor sa-si controleze operatiunile forestiere din Romania, sa verifice riguros companiile de exploatare forestiera. O alta cerinta a fost aceea de a stopa sa se aprovizioneze cu lemn din parcurile nationale si nici din padurile primare si seculare.
O alta doleanta fata de IKEA si Grupul Ingka a fost sa creasca suprafetele de protectie stricta si partiala si sa aplice o exploatare forestiera selectiva in propriile paduri. Nu in ultimul rand, trasabilitatea si transparenta completa a lantului de aprovizionare IKEA si supravegherea independenta a padurilor de catre societatea civila si jurnalistii de investigatie s-au aflat si ele printre doleantele celor doua organizatii de mediu.
Raportul realizat de Agent Green si Bruno Manser Fonds (BMF) expune “distrugerea cauzata de IKEA si prezinta solicitarile ferme ale organizatiilor de mediu adresate corporatiei suedeze”. Raportul a fost prezentat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de cele doua organizatii la Grupul pentru Dialog Social (GDS).
“Un nou raport investigativ realizat de Agent Green si BMF prezinta un tipar consistent de exploatari forestiere distructive in paduri asociate cu IKEA cu impact negativ masiv pentru natura si clima. Rezultatele se bazeaza pe analiza documentelor oficiale dublata de vizite in teren in jumatate din cele 43 de paduri detinute de IKEA in Romania care se intind pe 51.000 hectare”, au spus reprezentantii celor doua organizatii.
Raportul evidentiaza peste 50 de activitati suspecte de incalcarea legilor nationale si europene din 7 paduri detinute de IKEA prin firma sa Ingka Investments si din alte doua paduri de unde provine lemn utilizat la fabricarea produselor IKEA.
“Paduri cu o biodiversitate bogata sunt rase de pe fata Pamantului. Exploatarile agresive realizate in ecosisteme fragile si chiar in paduri seculare fara evaluare adecvata de mediu, zeci de drumuri de tractor adanci de cativa metri care taie padurea in lung si in lat sunt doar cateva dintre problemele documentate. Majoritatea padurilor vizitate se suprapun total sau partial cu arii protejate Natura 2000. Unele dintre aceste paduri au fost fie neatinse, fie sub un regim de exploatare forestiera de intensitate redusa inainte ca Ingka sa devina proprietar. In prezent, toate sunt gestionate pentru a maximiza extractia de lemn, fara a se tine cont de habitatele forestiere si de rolul lor vital pentru specii”, au spus reprezentantii organizatiilor de mediu.
Doar 1,04% din totalul proprietatilor Ingka din Romania se afla sub un regim de protectie stricta si 8,24% sub un regim de protectie partiala, sustin ONG-istii.
“Acest lucru este total insuficient pentru a indeplini obiectivele UE+. Strategia UE privind biodiversitatea prevede protejarea partiala a minimum 30% din fiecare Stat Membru si protejarea stricta a minim 10%. Un obiectiv cheie este protejarea stricta a tuturor padurilor primare si a celor seculare ramase in Europa”, sustin activistii de mediu.
Raportat la aceste obiective europene, IKEA are o datorie de cel putin 8,96% la stricta protectie si de minim 11,76% la protectia partiala, precizeaza sursa citata.
“IKEA trateaza padurea Romaniei ca pe o cultura de porumb. Face deja ce se doreste de la noul Cod silvic care daca va fi adoptat si promulgat le va baga crimele forestiere in legalitate. A lasa arborii sa imbatraneasca nu face parte din cultura IKEA. Anihilarea unor paduri intregi intr-o scurta perioada de timp este o chestiune de urgenta pentru IKEA, vanatorul de arbori. Compania nu tine cont nici de legile scrise, nici de caile nescrise ale naturii. IKEA nu practica ceea ce predica, indiferent daca este vorba de directivele Uniunii Europene privind natura, de legislatia nationala din Romania sau de standardul FSC de certificare forestiera. Avand in vedere statutul de companie cu cifre de afaceri de miliarde de euro si cel mai mare proprietar privat de paduri din Romania, IKEA trebuie sa devina un exemplu de bune practici”, a afirmat Gabriel Paun, presedintele Agent Green.
Noul Cod silvic “pare ca a fost creionat de IKEA”, mai spune Paun.
“Dupa luni de liniste, acum cateva saptamani Guvernul a adoptat subit acel Cod silvic care s-a dus imediat la Senat si este in dezbatere intr-o forma si mai rea. De ce spunem ca este asociat cu IKEA? Ceea ce am gasit in padurile IKEA ca practici este tras la indigo cu felul in care va arata noul Cod silvic – si anume sa transforme Romania dintr-o tara cu paduri pretioase, unice in Europa ca valoare in Europa, intr-o plantatie, similara cu plantatiile de grau, porumb, rapita si soia”, a precizat Gabriel Paun.
gwo8xm