Criza de apa potabila in satele din Romania

 

vasluiSeceta prelungita din ultimele luni lasa fara apa potabila tot mai multe sate din tara. La Vaslui si Vrancea, de exemplu, fantanile au secat, la fel si paraurile, iar apa se aduce din alte localitati pentru asigura consumul populatiei sau al animalelor. La Vaslui, in satele Balesti si Fastaci din comuna Cozmesti fantanile nu mai au apa. Pentru a asigura apa potabila si cea pentru animale, autoritatile locale s-au pregatit din timp cu rezervoare pentru depozitarea apei si transportul acesteia in comunitatile in care este nevoie.

O astfel de situatia ca in acest an a mai fost in zona Cozmesti in perioada 2007-2010, cand fenomenul de seceta a fost extrem de puternic, potrivit estnews.ro.

”Caram apa in aceste sate pentru animale si consumul populatiei. Cele doua sate sunt situate pe zone mai inalte, iar atunci cand este seceta raman fara apa. Avem rezorvoare pentru apa pentru animale si rezervoare in care transportam apa pentru consum. Noi ne legam la ciusmeaua din Cozmesti in fiecare noapte si adunam peste trei tone de apa, pe care a doua zi o transportam in cele doua localitati. Am mai achizitionat un bazin de doua tone si acum avem capacitate sa ducem cu remorca patru tone de apa din Cozmesti in cele doua sate. S-a finalizat constructia scolii din Fastaci si acolo avem forat un put de unde vom scoate apa”, a declarat Hristache Sima, primarul comunei Cozmesti.

Probleme sunt si in Vrancea, unde autoritatile au facut apel la populatie sa foloseasca apa potabila doar pentru nevoile curente din gospodarii, nu si pentru irigatul gradinilor sau spalatul utilajelor agricole. Au fost facute si restrictii la furnizarea apei potabile in unele zone, potrivit Monitorul de Vrancea.

Sursa foto: Estnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *