Clariant finalizeaza constructia fabricii de la Podari

Clariant finalizeaza constructia fabricii de la Podari

 

Clariant, companie inovatoare axata pe produse chimice de specialitate, anunta finalizarea constructiei fabricii sunliquid® pentru productia de etanol celulozic din Podari, Romania. Aceasta reprezinta un pas important in implementarea la scara comerciala a tehnologiei sunliquid® si vine in sprijinul  strategiei de afaceri a companiei Clariant, de licentiere a sunliquid®. Unitatea va deveni operationala in acest trimestru si va produce etanol celulozic din reziduuri agricole.

 „Biocombustibilii si produsele biochimice produse din reziduuri agricole joaca un rol important in reducerea amprentei de carbon. Aceasta investitie si comercializarea cu succes a acestei noi tehnologii reprezinta o etapa importanta pentru Clariant si o dovada suplimentara pentru strategia noastra ambitioasa de crestere, condusa de inovatii care contribuie la o lume mai durabila”,  a declarat Conrad Keijzer, Chief Executive Officer Clariant.

Investitia aduce, de asemenea, beneficii economice substantiale regiunii. Prin aprovizionarea cu materii prime din surse locale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera poate fi maximizata. Deopotriva, vor aparea noi oportunitati de afaceri suplimentare de-a lungul lantului valoric la nivel regional. Produsele derivate din procesul de productie vor fi utilizate pentru obtinerea de energie regenerabila astfel incat fabrica sa fie independenta de sursele de energie fosila. Astfel, etanolul celulozic rezultat este un biocombustibil de generatie a doua aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon. Pe langa amestecarea in combustibilul conventional, bioetanolul ofera si alte oportunitati de valorificare, putand fi folosit in produsele chimice cu o baza bio, precum si in combustibilul sustenabil utilizat in aviatie.

“Este incurajator sa vedem cat de mult am avansat de la inceputul dezvoltarii tehnologiei noastre sunliquid® in 2006. Tehnologia a fost implementata cu succes in unitatea noastra de productie pre-comerciala in 2012. De atunci, Clariant a vandut cinci licente de utilizare a tehnologiei sunliquid® in tari din Europa, dar si in China. Indeplinirea acestei etape in Romania evidentiaza angajamentul nostru pentru construirea unui viitor mai sustenabil,“ a adaugat Christian Librera, Head of Business Line Biofuels and Derivatives la Clariant.

Fabrica din Podari, judetul Dolj, este construita pe o suprafata de 10 hectare. Constructia a fost initiata in 2019, lucrarile fiind realizate cu ajutorul unei echipe formata din 800 de muncitori. Pentru asigurarea materiei prime necesare s-au semnat contracte cu peste 300 de fermieri locali.

Citeste si Irigatiile, o piata de circa 50 milioane euro pe an, cu o dezvoltare fulminanta

Clariant este o companie inovatoare axata pe produse chimice de specialitate, avand sediul in Muttenz, langa Basel/Elvetia. La data de 31 decembrie 2020, compania avea un numar total de 13.235 de angajati. In anul fiscal 2020, Clariant a inregistrat vanzari de 3.860 miliarde de franci elvetieni din afacerile in derulare. Compania activeaza in trei domenii de business: Produse Chimice de Ingrijire, Cataliza si Resurse Naturale. Strategia organizatiei Clariant se bazeaza pe cinci piloni: accentul pe inovatie prin cercetare si dezvoltare, valoare adaugata si sustenabilitate, repozitionarea portofoliului, accelerarea cresterii si cresterea profitabilitatii.

sunliquid® este o metoda biotehnologica inovatoare de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpina de porumb sau trestie de zahar. In cadrul procesului complet integrat si optimizat, biocatalizatorii specifici materiei prime descompun celuloza si hemiceluloza cu randamente ridicate, in conditii stabile de prelucrare, in zahar fermentabil. Procesul integrat de productie a biocatalizatorilor ofera flexibilitate si reduce costurile de productie. In etapa urmatoare, un organism de fermentare optimizat transforma simultan C5 si C6 in etanol cu randamente ridicate si timpi de reactie scursi. Un proces de purificare extrem de optimizat este esential pentru a permite intregii energii necesare procesului sa fie derivata din produsele secundare, cum ar fi lignina insolubila. Din iulie 2012, Clariant opereaza o fabrica pre-comerciala in Straubing, Germania, care produce pana la 1.000 de tone metrice de etanol celulozic pe an, confirmand performanta tehnica si economica. In septembrie 2018, Clariant a anuntat investitia intr-o prima instalatie comerciala de acest fel, in Podari, Romania, constructia fiind acum finalizata. Clariant acorda licente de utilizare a tehnologiei sunliquid® la nivel global. Pana in prezent, au fost semnate acorduri de licenta cu cinci companii importante din Slovacia, Polonia, Bulgaria si China.

Citeste si Emil Balteanu, ACCPT Iasi: Suntem noi in stare sa le spunem oamenilor ca vom avea descresteri de productie la cereale de peste 40%?

¹Proiectul este finantat de cel de-al Saptelea Program Cadru al Uniunii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si demonstratii prin Acordul de finantare nr. 322386 (SUNLIQUID) si de Bio-Based Industries Joint Undertaking, in cadrul programului de cercetare si inovare al Uniunii Europene “Orizont 2020”, prin Acordul de finantare nr. 709606 (LIGNOFLAG).

Citeste si Studiu: Agricultura ar putea atinge un nivel record, in 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *