Studiu: Agricultura ar putea atinge un nivel record, in 2021

Studiu: Agricultura ar putea atinge un nivel record, in 2021

 

Cifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat o scadere de 3,4% in 2020, pâna la 44,4 miliarde de lei, fiind totusi cu 14,5% mai mare decât cea din 2016, iar pentru 2021 se estimeaza o revenire a sectorului pâna aproape de 46 de miliarde de lei, se arata in studiul “Sectorul agricol din România” realizat de KeysFin.

Analistii KeysFin estimeaza revenirea sectorului pâna in apropierea sau chiar peste nivelul record atins in 2019, de aproape 46 de miliarde de lei, in baza estimarilor Comisiei Europene din iulie, care prognozeaza o crestere de 43,5% a productiei locale de cereale, ajungând la 27,2 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare avans anual dintre statele membre, se arata in studiul mentionat.

“Desi, pentru anul 2021, estimam revenirea sectorului si apropierea cifrei de afaceri de maximul istoric de 46 de miliarde de lei din 2019, punctam nevoia prioritizarii investitiilor in infrastructura si modernizarea acestui sector, astfel incât România sa redevina exportator net de produse agricole, dupa ce in anul pandemiei a fost importator net, pentru prima data, in ultimii 10 ani. Ca directie strategica, am putea urma exemplul Poloniei si sa investim in procesare, ajungând ca, pe termen lung, sa avem un sold pozitiv al comertului international cu produse agro-alimentare, cu o valoare adaugata mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din România.

In topul celor mai mari companii cu profil agricol, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a ocupat si in 2020 pozitia fruntasa, dupa o scadere anuala cu 10% a cifrei de afaceri. Pe locurile 2 si 3 se situeaza Promat Comimpex SRL (850 milioane lei) si Transavia SA (651 milioane lei). Cea mai mare crestere din top 10 a fost inregistrata de Avicarvil SRL, care dupa un avans anual de 24% al cifrei de afaceri, a urcat de pe locul 10 in 2019, pe locul 7.

One thought on “Studiu: Agricultura ar putea atinge un nivel record, in 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *