Emil Balteanu, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice ACCPT Iasi ”Granarii. Da-te pe brazda” le reproseaza europarlamentarilor romani faptul ca nu sustin pozitia fermierilor si voteaza de multe ori la Bruxelles impotriva intereselor acestora, aducand prejudicii grave agriculturii autohtone. Interzicerea fertilizantilor in contextul viitorului Pac Verde european ar putea avea ca efect o diminuare a productiei de porumb cu pana la 40% si preturi la fel de mari, atrage atentia fermierul iesean.
Fermierii trebuie sa fie uniti ca sa poata sa isi ceara drepturile, altfel vocea lor nu are cum sa fie auzita,
“Doar asa ii vom putea determina pe acesti camarazi ai nostri sa fie sprijinul nostru. O spun raspicat, europarlamentarii nostri ne reprezinta partial si din cand in cand. O sa va dau o lista a europarlamentarilor care au votat impotriva noastra a fermierilor, nu mai tarziu de inceputul acestei saptamani (n.red. – 4-9 octombrie) cand europarlamentari au votat impotriva noastra: Botos, Ciolos, Gheorghe, Mituta, Paslaru,Stefanuta, Strugariu, Tudorache si Basescu Traian. Acesti oameni au votat ca in Romania sa nu se mai foloseasca difenoconazolul de care noi avem mare nevoie, probabil ca prin reglementari ale comisiei de la anul nu il vom mai avea in portofoliu”, atrage atentia Emil Balteanu.
Productiile de 10 to/ha ar putea ajunge istorie
Fermierul din Iasi spune ca interzicerea fertilizantilor in scurt timp va avea efecte grave pentru fermieri, in conditiile in care este asteptata o reducere importanta a productiilor agricole in contextul viitorului Pact Verde European.
„Noi ne straduim aici pe camp si ne bucuram ca avem, in acest an, productii medii de peste 10.000 kg la hectar, dar prin interzicerea unor substante de care avem mare nevoie in tratamente, prin interzicerea fertilizantilor este foarte posibil ca aceste productii sa fie istorie peste un an sau doi”, a declarat Emil Balteanu la Ziua Porumbului Moldova 2021.
Potrivit unor studii de impact existente la acest moment, implementarea greendeal va avea ca efect o reducere a productiei de porumb cu 24%, in timp ce pentru grau este prognozat un recul de 29%. Productii mai mici vor fi si in zootehnie, iar preturile la alimente vor creste chiar si cu circa 60%, cum este cazul carnii de vita.
“Suntem in stare noi sa spunem ca vom avea descresteri de productie la cereale de peste 40%? Suntem in stare sa venim si sa spunem oamenilor de rand ca in curand vor plati cu 40% mai mult pe paine sau pe carne? Nu suntem in stare si in acest fel, vorba lui Brancusi: saraci si prosti v-am lasat, mai saraci si mai prosti v-am gasit. Este un adevar pe care trebuie sa il recunoastem cu totii, nu ne stim interesele si nu ne prezentam cum se cuvine”, a mai declarat Emil Balteanu.
Ziua Porumbului Moldova 2021
Ziua Porumbului Moldova 2021, un eveniment de la fermieri pentru fermieri, a avut loc ONLINE, pe data de 7 octombrie, pe platforma fermierilor FarmForum.
Organizat de APPR – Mandru ca sunt fermier si Asociatia Granarii pe platforma experimentala a Grupul de firme Panifcom si sustinut de Syngenta Romania, evenimentul s-a bucurat de prezenta unui grup restrans de fermieri, membri in Consiliile Directoare ale celor doua organizatii.
Au prezentat noutati privind producerea si comercializarea materialului semincer adaptat conditiilor climatice si de sol ale diferitelor regiuni specialisti din cadrul mai multor companii: Bayer Crop Science Romania, Ciproma SEM , Expert Agribusiness – Seminte si pesticide – Fundulea , Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, KWS Romania , Lidea Romania, Maisadour Semences Romania, Syngenta Romania, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda
Partenerul pentru solutii de fertilizare a fost Agrisol Romania, iar pentru utilaje – Agritehnica si IPSO Agricultura si OGOR – pe partea de solutii digitale.
AgroStandard a fost partener media.
3 thoughts on “Emil Balteanu, ACCPT Iasi: Suntem noi in stare sa le spunem oamenilor ca vom avea descresteri de productie la cereale de peste 40%?”