Luni, 18 octombrie 2021, in Parlamentul European, se voteaza raportul voluntar al Parlamentului European asupra Strategiei “Farm to Fork”. Fermierii din Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita europarlamentarilor sa nu sustina amendamentele care presupun reducerea utilizarii pesticidelor si ingrasamintelor, potrivit unei scrisori deschise a organizatiei transmise europarlamentarilor.
“Apreciem ca F2F dauneaza sectorului agricol romanesc. Acesta nu tine cont de realitatile noastre nationale comparativ cu tintele propuse politicianist la nivel european. Consideram ca strategia nu este o oportunitate asa cum se sustine/prezinta, ci o vedem ca o amenintare pentru fermierii romani din foarte multe puncte de vedere”, se spune in scrisoarea deschisa.
Fermierii precizeaza ca strategia F2F putea fi o oportunitate daca in prealabil existau: studii de impact realizate la nivelul fiecarui stat membru cu specificitatile fiecarui stat, nivelul de capitalizare al fermierilor, de productivitate, de consum de inputuri agricole, gradul de faramitare a suprafetelor exploatate, gradul mic de asociere si cota de piata redusa a produselor autohtone; consultari reale nu disimulare si impunere a unor puncte de vedere transmise de la Brusseles din partea unor persoane care nu cunosc realitatile si evolutiile activitatii fermierilor, in mod practic.
Citeste si Emil Balteanu, ACCPT Iasi: Suntem noi in stare sa le spunem oamenilor ca vom avea descresteri de productie la cereale de peste 40%?
“Va asiguram ca fermierii romani si europeni sunt responsabili, isi doresc si fac tot ceea ce tine de capacitatea si capitalizarea lor pentru a se adapta la schimbarile climatice urmarind crearea unui sector agroalimentar sustenabil si rezilient. Fermierii romani in parteneriat cu organizatiile profesionale si MADR lucreaza la infiintarea si operationalizarea unui Sistem National de Gestionare si Control Integrat al Riscurilor in Agricultura, inclusiv pentru a urmari sporirea rezistentei fermierilor in fata schimbarilor climatice, inclusiv prin actiuni si investitii in preventia si combaterea acestora. Prin aceasta strategie se pune pe spatele si in sarcina fermierilor romani si europeni cea mai mare responsabilitate pentru atingerea tintelor urmarite arbitrar, nerealist pentru 2030 sau 2050. Este total incorect sa punem in sarcina fermierilor cea mai mare responsabilitate, restrictii, constrangeri, care impun efectuarea unor costuri si investitii pe care nu pot fi cuantificate, nu au fost analizate si prezentate in mod transparent. Tot acest context ne indreptateste sa credem ceea ce v-am expus si sa va cerem sa fiti de partea fermierilor romani si a tuturor romanilor, iar orice decizie trebuie bazata pe studii de impact economic, de mediu si social pentru a avea o oarecare imagine a tuturor efectelor pe termen mediu si lung”, se mentioneaza in document.
Organizatia precizeaza ca se vorbeste de alternative, dar nu au fost identificate si prezentate aceste alternative. Fermierii ofera si un exemplu, respectiv interzicerea unui tratament la seminte cu insectofungicide si mentioneaza ca fara a avea alternative sunt intr-o situatie de 3 deficiente: impactul negativ asupra mediului este mult mai mare tradus prin faptul ca se inlocuieste un tratament la seminte incorporate in sol, cu efectuarea a inca 2-3 tratamente in vegetatie in perioada de coincidenta a zborului tuturor polenizatorilor, plus sarcina birocratica de a face anunturi de fiecare data cand se efectueaza tratamente; posibilele substante alternative nu au nici macar jumatate din eficacitatea in combaterea daunatorilor; costurile sunt de cateva ori mai ridicate, deci eficienta este aproape inexistenta.
“Consideram ca mecanisme adecvate de sprijin financiar pentru a sustine si incuraja fermierii trebuiau prezentate atasat strategiei F2F, ceea ce nu s-a intamplat, fermierii fiind deja impactati negativ inclusiv de pandemia COVID 2019 pentru care nu s-au gasit instrumente financiare adecvate pentru sustinere. Majoritatea fermierilor romani nu sunt capitalizati din mai multe considerente, incepand cu diferente intre subventia de 157 euro/ha fata de media europeana de circa 243 euro/ha, acest lucru continuand prin neaprobarea la nivel european a convergentei totale pana in 2026. Costurile de finantare a creditelor si accesul la finantari inregistreaza decalaje foarte mari intre fermierii europeni si cei romani care au costuri mult mai mari de finantare”, se spune in scrisoarea deschisa.
Organizatia sustine ca riscul ca obiectivele strategiei sa conduca la relocalizarea unor parti din productia agricola comunitara in regiuni din afara Europei, unde standardele sunt mai scazute, devine o certitudine in conditiile aprobarii raportului in forma prezentata.
“Este total inechitabil ca Romania sa isi reduca consumul de pesticide de 700 gr/ha s.a. cu 50%, cand media UE este 2,4 kg si sa fie competitiva cu un alt stat membru care are un consum mediu de 7 kg/ha s.a. si reduce consumul tot cu 50%. Fermierul din alt stat membru va reusi sa aiba o productie decenta cu 3,5 kg/ha s.a., dar nu putem accepta si spune acelasi lucru despre un fermier din Romania, cu 350 gr/ha s.a. Acelasi lucru este valabil si la fertilizanti. De aceea, raportul si strategia lovesc mult mai mult Romania, desi nu polueaza atat de mult precum alte state. Pentru echitate este primordial ca reducerea sa fie aplicata doar la acele state care sunt peste media UE la data aprobarii strategiei”, se spune, printre altele, in document.
Fermierii cer parlamentarilor sa nu sustina amendamentele de compromis CA4, CA18, CA25, CA27, CA28 si CA33.
“Cel mai problematic amendament de compromis este CA4 – tintele cantitative ale F2F. Fermierii nu pot fi de acord cu obiectivele de reducere a utilizarii pesticidelor si ingrasamintelor stabilite de strategia Farm to Fork si mai ales, cu introducerea lor in legislatie, care le-ar face obligatorii. Cu titlu de exemplu, in Romania consumul mediu pe unitatea de suprafata la substante fito-sanitare si la ingrasaminte reprezinta 1/3 din consumul mediu la nivelul UE. Cum ar putea continua sa produca eficient si sa-si protejeze culturile fermierii din tara noastra daca vor fi obligati sa reduca cu 50% utilizarea pesticidelor pana in 2030?”, se spune in scrisoarea deschisa.