Ce n-au putut romanii, fac rusii! Exporturile de cereale, suspendate pana la 1 iulie!

Ce n-au putut romanii, fac rusii! Exporturile de cereale, suspendate pana la 1 iulie!

 

grauAsa cum era de asteptat, Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau, a anuntat ca îsi va suspenda exporturile de cereale (grau, secara, orz si porumb) pana la 1 iulie, a comunicat, duminica, Ministerul rus al Agriculturii, citat de AFP. O decizie asteptata pana la urma, în conditiile în care la începutul lunii aprilie Rusia decisese sa-si limiteze exporturile de cereale la sapte milioane de tone pana la 30 iunie, din cauza pandemiei de COVID-19 cu scopul de a asigura stabilitatea pietei nationale, ceea ce a atras criticile unor organizatii precum FAO, OMC si OMS. Acestea se tem ca astfel de restrictii în vreme de pandemie vor crea penurii alimentare. Duminica, cotele de export la cereale fusesera “epuizate în întregime”, s-a justificat ministerul rus al Agriculturii.

Citeste si Graul a trecut de 200 euro/tona pe Euronext!

Ce n-au avut curaj romanii, au facut rusii! Dupa cum bine se stie, nu cu mult timp in urma, Romania a sistat temporar (pentru doar o saptamana doar!) livrarile de cereale la export, dupa care s-a revenit asupra masurii, cel mai probabil la presiunea unor organizatii internationale si a unor jucatori din piata.

Citeste si Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de grau de circa 5 mil. de tone, in acest an

Decizia rusilor risca sa faca sa creasca si mai mult preturile, deja ridicate: vineri pe Euronext, tona de grau tindea sa fie tranzactionata cu 199 de euro la scadenta lunii mai, iar tona de porumb, la cea din iunie, de 165, 75 euro. Sa nu uitam ca la inceputul saptamanii, cotatia la grau trecuse de 200 euro/tona, prima data dupa august 2018.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grau si unul dintre principalii producatori si exportatori de cereale din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *