Incertitudine si volatilitate pe pietele internationale de marfuri!

Incertitudine si volatilitate pe pietele internationale de marfuri!

 

agriculturaCOVID-19 a starnit volatilitatea pe pietele internationale de marfuri, iar sectorul agricol se confrunta acum cu provocarile protejarii cerealelor si a altor marfuri agricole atat pentru hrana, cat si pentru furaje, se arata intr-un comunicat al Commoditrader, o piata pentru tranzactionarea online a marfurilor agricole. Specialistii Commoditrader mentioneaza un interes crescut in perioadele de volatilitate a pietei pentru sectorul agricol, dupa masurile de suspendare a exporturilor de cereale si apoi redeschiderea pietei, luate de autoritatile romane in doar o saptamana.

Romania este unul dintre cei mai mari exportatori din Europa de marfuri agricole precum grau si porumb, cu o productie totala de 19 MMT de porumb si 14 MMT de grau in 2019. Odata cu recolta de anul trecut, Romania a iesit ca principal exportator european de porumb, seminte de floarea soarelui si soia, si ca al doilea mare exportator de grau in Europa, dupa Franta.

Citeste si Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de grau de circa 5 mil. de tone, in acest an

Majoritatea exporturilor de cereale din Romania au avut destinatie in afara UE, Africa de Nord si Orientul Mijlociu fiind cumparatorii de top ai recoltelor romanesti. Odata cu intrarea in aprilie si interzicerea exportului in afara UE, compania europeana fintech Commoditrader, in colaborare cu exportatorii romani, estimeaza ca Romania a atins aproximativ 86% din exportul de grau vizat pentru recolta anului trecut si 67% pentru programul de export de porumb.
In timp ce interdictia a fost pusa in aplicare, preocuparile din sector au crescut si UE a facut presiuni asupra Romaniei.

Comisarul UE pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a comentat situatia afirmand ca „Comisia nu are nicio informatie, ceea ce indica faptul ca Romania se confrunta sau in curand se va confrunta cu deficiente de produse agricole destinate consumului uman”. Presiunea exercitata de Comisia Europeana, impreuna cu pierderile financiare majore pe care le-ar fi suferit Romania daca ar fi oprit exporturile, in cel mai bun caz pentru o luna, si un potential ridicat de crestere a insolventelor intr-o economie care se afunda in criza, au determinat Guvernul sa revina asupra deciziei, iar o saptamana mai tarziu sa redeschida piata pentru export.

Totusi, prognozele pentru noua recolta arata semne ale celei mai stranse piete incepand cu 2014/15, iar cu seceta in zonele cheie din SUA, Franta, Rusia, Ucraina si Romania, piata globala este in voga chiar si atunci cand se confrunta cu o cerere potentiala mai mica, ca urmare a noului coronavirus si a unei recesiuni globale. In Franta, de exemplu, suprafata plantata a scazut cu 7,5% fata de anul trecut, la o scadere totala de 17%.

In lipsa previzibilitatii si a continuitatii masurilor guvernamentale luate asupra exporturilor de cereale, impreuna cu starea de urgenta, avand ca masura principala distantarea sociala pentru combaterea raspandirii COVID-19, sectorul agricol cauta noi modalitati de a asigura sustenabilitatea intreprinderilor active in sector. Astfel, in timp ce comerciantii s-au concentrat extrem de mult pe interdictia de export din cauza virusului COVID-19 in ultima saptamana, fermierii s-au concentrat intr-o masura si mai mare asupra factorului daunator al secetei actuale din Romania si tarile din jur.

In timp ce piata se confrunta cu incertitudine si volatilitate, restrictiile sociale si economia slabita schimba mecanismele de creare a pietei pentru intregul lant de aprovizionare, creand provocari de deficit si incertitudine in ceea ce priveste pretul. Agricultorii, crescatorii de animale, comerciantii si producatorii de produse alimentare se adapteaza la noua realitate cu un lant de aprovizionare redirectionat si imprumuta rapid utilizarea unei platforme de tranzactionare digitala pentru produsele agricole, pentru a conecta mai bine si mai direct oferta si cererea.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

„In prezent, avem parte de schimbari dramatice la unele dintre mecanismele fundamentale de pe piata. Pe platforma Commoditrader observam o crestere semnificativa a activitatii de la o multitudine de participanti la piata, cu necesitatea unui nou canal de vanzare si cumparare de produse agricole. Cu sectorul agricol european aflat deja in mijlocul unei evolutii digitale, situatia actuala ar putea aprinde o digitalizare mai profunda si mai rapida a pietei comerciale Agri, creand un lant de aprovizionare mai direct si mai putin vulnerabil”, a concluzionat Ida Boesen, cofondator Commoditrader.

Platforma Commoditrader creeaza un acces mai bun la piata intr-un mod optimizat, in care digitalizarea limiteaza distanta dintre cumparator si vanzator si ofera posibilitatea de a compara preturile si alte conditii contractuale, atat pe plan intern, cat si international, pentru a creste puterea de negociere a fermierilor si a oferi comerciantilor acces mai usor pe piata.

Commoditrader a fost fondata in 2018 de doua femei daneze, antreprenorul tech, Julie Koch Fahler, si traderul de marfuri, Ida Boesen, si un grup international de mari fermieri. Platforma Commoditrader.com a fost lansata in Danemarca in aprilie 2019 si in Romania in septembrie, cu peste 2.000 de participanti profesionisti pe piata din cele doua tari. Piata se va lansa in alte tari din Europa de Est si Centrala in urmatoarea perioada.

Despre Commoditrader

Commoditrader a fost fondata in 2018 de doua femei daneze, antreprenorul tech, Julie Koch Fahler, si traderul de marfuri, Ida Boesen, si un grup international de mari fermieri. Platforma Commoditrader.com a fost lansata in Danemarca in aprilie 2019 si in Romania in septembrie 2019.

Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.
Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.

Informatii aditionale:

• Actualizarea cererii si a ofertei USDA a fost la scara mare (pret negativ) pe piata porumbului, comparativ cu asteptarile anterioare. Piata ar avea nevoie de un sezon de crestere foarte slab, de o reducere a suprafetei plantate sau de o modificare a cererii pentru a modifica acest scenariu la scara globala, unde cererea mondiala a fost revizuita cu aproape 4 milioane de tone.

• Un salt semnificativ al dolarului face ca graul american sa fie mai putin competitiv pe piata mondiala, ceea ce este de asteptat sa creasca cererea de grau din UE.

• Egiptul a anuntat recent planurile de a importa 800.000 tone suplimentare de grau in timpul recoltarii proprii, pentru a-si aproviziona rezervele nationale. Acest lucru se intampla intr-o perioada in care, in mod normal, se retrag de pe piata internationala, intrucat se concentreaza pe achizitiile interne.

• Zonele mari cultivate din Romania, Rusia si Ucraina sufera de uscaciune si se asteapta o recolta slaba, in timp ce atat Rusia, cat si Ucraina, au plasat cote la exporturile de grau, desi restrictiile sunt inca destul de libere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *