Valoarea cosului de cumparaturi pentru masa de Paste din acest an ramane la 180 de lei, similara cu cea din 2020, desi toate preturile materiilor prime s-au majorat in acest an, iar producatorii agricoli au avut probleme majore din cauza secetei. Cooperativa Tara Mea a calculat pretul produselor cumparate de romani in aceasta perioada. Astfel, producatorii de legume autohtoni sunt pregatiti sa aduca la raft legume si verdeturi de sezon, la preturi constante sau cu maximum 10% mai mari fata de anul trecut, dupa un an dificil in care s-au luptat cu seceta, se arata intr-un comunicat al organizatiei.
Desi pentru o parte dintre produse preturile au avut o crestere usoara, de 2-10% in plus fata de anul trecut, la oua s-a inregistrat un minim istoric in aceasta perioada: 8,99 lei/cofrajul cu 30 de bucati.
“Mentinerea pretului constant la oua, in aceasta perioada atat de importanta pentru toti romanii, a constituit una dintre prioritatile noastre in ultimii ani. Pot spune ca am reusit, dar a fost greu. Daca va amintiti, in urma cu 3-4 ani, inregistram cresteri chiar si de 200% in perioada sarbatorilor”, a declarat presedintele Cooperativei Tara Mea, Florin Burculescu.
Producatorii autohtoni pot pune la dispozitie tot ceea ce trebuie pentru a pregati masa de Paste. Cooperativa Tara Mea asigura direct din ferme o gama variata de produse, de la carne de miel, oua, verdeturi, legume de sezon – ceapa verde, salata, ridichi, astfel incat sa ne putem bucura de o masa traditionala romaneasca.
Carnea de miel, mai scumpa in acest an
Pe de alta parte, carnea de miel a atins recorduri pe pietele externe in acest an, pretul fiind cu pana la 40% mai mare ca anul trecut.
“Pretul carnii de miel este si el in crestere, cu 10 – 40% in raport cu anul trecut, dar cu mult mai mic fata de nivelul din celelalte tari din Uniunea Europeana, ceea ce spune multe despre eforturile producatorilor romani”, a mai aratat Burculescu.
Consumul de carne de oaie este mic in Romania, de numai 2,2 kg/cap locuitor, potrivit datelor INS, romanii consumand, in general, carne de miel cu ocazia sarbatorilor de Paste, iar dupa cum se vede din statistici prefera carnea autohtona.
Importuri de pandemie
In 2020, importurile au scazut usor pe total, fata de 2018, pe fondul pandemiei de COVID-19. Principalii furnizori externi sunt Ungaria, Belgia, Italia, Olanda, carnea dezosata avand cea mai mare pondere in importuri. Volumul importurilor se situeaza, in general, in jurul a 100 de tone/an, valoarea acestora fiind de circa 600.000 de euro.
Cooperativa Tara Mea este cea mai mare cooperativa agricola din Romania si are peste 1.000 de fermieri membri, cu activitati pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare, produse finite si bacanie.