Fermier Arad: Pentru ca nu gaseam muncitori, am cumparat un robot de muls. Il folosesc la 70 de vaci si inlocuieste 4 muncitori

Fermier Arad: Pentru ca nu gaseam muncitori, am cumparat un robot de muls. Il folosesc la 70 de vaci si inlocuieste 4 muncitori

 

vaciIn Romania, sunt putine fermele unde pot fi vazuti robotii de muls. Chiar daca specialistii spun ca acestia se potrivesc foarte bine fermelor de familie cu un efectiv de maximum 70 de vaci la muls, fermierii nu s-au inghesuit sa investeasca intr-o astfel de tehnologie. Exista insa si cativa mai indrazneti, care de voie, de nevoie au facut acest pas. Printre ei se numara si Zoltan Szabo, administratorul societatii comerciale Agricola Padureni din Chisineu – Cris, judetul Arad. Aceasta a fost infiintata in 1991 dupa legea 36, iar la momentul actual detine o ferma cu 70 de vaci la muls si exploateaza circa 650 hectare de teren agricol.

Pentru ca era foarte greu sa gaseasca forta de munca, iar ferma nu avea nici sala de muls, conducerea societatii a decis sa cumpere un robot de muls pentru ferma de vaci. Investitia a fost realizata in 2015 pe baza unui credit luat pe sapte ani, insa merita efortul.

Robotul de muls, cea mai buna varianta pentru ferma de familie

Pana la acel moment, mulsul se facea cu ajutorul a patru aparate mobile, ceea ce presupunea si patru muncitori. Acum, acestia sunt inlocuiti de un singur aparat, in timp ce numarul salariatilor care se ocupa de ferma s-a redus la trei. Pentru ferma de familie, robotul de muls este cea mai buna varianta, cu conditia ca unitatea sa aiba 80-85 de vaci, din care 65-70 de vaci la muls, povesteste Szabo. Aparatul nu este limitat de productia de lapte pe cap de vaca, ci de numarul animalelor.

In prezent, productia medie pe cap de vaca la ferma este de 24 litri/zi, laptele fiind livrat la un procesator local. Chiar daca pretul lasa de dorit, cei de la Padureni spun ca se descurca, mai ales ca isi asigura furajele din surse proprii.

Societatea administreaza circa 650 ha de teren agricol, suprafata cultivata cu grau, rapita, porumb, floarea soarelui, porumb de siloz si lucerna.

Citeste si Livia Vidu, USAMV: In Romania exista foarte putine ferme de vaci cu un grad ridicat de tehnologie avansata

“Cu furajele proprii, cu subventia si cu animalele vandute ne mai descurcam. Desi doar la pretul laptelui nu ne recuperam costurile, pe total este ok. Din pacate, pentru noi, subventia nu este un plus, ci un colac de supravietuire”, marturiseste Zoltan Szabo, care nu a primit inca subventiile pentru animale.

8 thoughts on “Fermier Arad: Pentru ca nu gaseam muncitori, am cumparat un robot de muls. Il folosesc la 70 de vaci si inlocuieste 4 muncitori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *