In Iasi, peste 75% din exploatatiile agricole au fost verificate in cadrul Recensamantului General Agricol 2021, judetul fiind pe locul 32 la nivel national, ca grad de colectare a datelor de la fermierii din judet. Cea mai mare problema a recenzorilor este reticenta fermierilor de a oferi informatii despre exploatatiile agricole, o situatie intalnita, de altfel, peste tot in tara.
„S-a mers in toate comunele, in acelasi timp, dupa ce s-a dat startul recensamantului agricol, incepand cu 5 mai 2021. A fost o problema cu recenzorii, si la noi, dar si la nivel national, iar, daca unii au renuntat, ceilalti au preluat zonele ramase fara recenzori. Cea mai mare problema a fost reticenta oamenilor de a raspunde corect la intrebari. Se tem ca vor fi impozitati, ca li se foloseste CNP-ul. Recenzorii lasa numerele de telefon daca fermierii refuza sa vorbeasca sau nu ii gasesc acasa, insa nimeni nu i-a sunat pana acum. Speram sa se rezolve aceasta problema pana la finalul campaniei”, sustine Gabriel Hoha, directorul Directiei Agricole Iasi.
Citeste si De la trufanda, la castravetii fara pret. Cum vede George Scarlat problemele micilor producatori
Recenzorii vor completa pe tablete mai multe date, referitoare, de exemplu, la efectivele de animale si pasari. De exemplu, autoritatile vor sa afle cate ferme exista in acte si cate familii cresc pasari pentru consum propriu. De asemenea, recenzorii vor afla cum sunt gestionate dejectiile animaliere, numarul de terenuri detinute de fiecare fermier din judetul Iasi, culturile care sunt semanate si recoltate anual de pe terenuri.
Fermierii care refuza sa ii ofere informatii recenzorului pot primi amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.
Sursa: BZI