Dupa aproape doua decenii de munca in corporatie, Amalia Petre a ales iesirea corecta, cum ii place sa spuna, dupa care si-a gasit linistea si multumirea de sine la Pensiunea Cetatuia din comuna Magura de Buzau, un loc de poveste la care multi doar viseaza, darmite sa aiba norocul sa traiasca viata aici. A reusit sa puna pe picioare un business intr-un sector despre care nu stia mare lucru, dar care acum ii aduce satisfactii mari, in ciuda greutatilor inerente in contextul pandemiei de COVID-19. Din acest motiv si planurile de extindere sunt suspendate pentru o vreme, insa nu-si pierde speranta ca intr-o buna zi lucrurile vor reveni la normal.
Cum a inceput istoria vf
In aprilie 2016, sotii Amalia si Romeo Petre inaugurau Pensiunea Cetatuia in comuna Magura de Buzau, o locatie cu totul si cu totul deosebita, situata intr-o poienita inconjurata de o padure de foioase, in varful unui deal de calcar. O priveliste de vis, desprinsa parca din basmele copiariei. Acesta este locul unde cei doi si-au descoperit cu adevarat menirea si unde la sfarsit de saptamana tot mai multi romani vin sa se relaxeze si sa-si incarce bateriile in mijlocul naturii.
„A mers din prima cum am deschis, am avut turisti, dar si clienti la restaurant. Nciodata nu m-am gandit ca vom avea asa ceva. Sunt multumita de ceea ce am facut pana acum, de faptul ca ne vin oameni de calitate si ti-este drag sa stai de vorba cu ei, sa cunosti mereu oameni, este cel mai mare castig pe care l-am avut si-l avem. Una peste alta sunt foarte multumita. Nu pot sa spun ca a fost rau la corporatie si ca nu m-a ajutat, dar ajunge la un moment dat. Pentru mine a fost iesirea corecta”, povesteste Amalia Petre, care timp de 20 de ani a lucrat in doua multinationale mari.
Zona turistica
Multora nici nu le vina sa creada ca undeva la 30 km distanta de Buzau, se afa aatea frumuseti ascunse privirii omului. Si ne referim nu doar la pensiune, ci si la obiectivele turistice unice de vazut in jur, pornind de la bisericile rupestre ale caror origini se pierd undeva in negura timpului, Schitul Cetatuia, muzeul de chihlimbar de la Colti, trovantii si babele de la Ulmet, Vulcanii Noroiosi si multe alte locuri cu potential fantastic, dar greu accesibile, in multe dintre cazuri, din pricina drumurilor. Si poate ca este chiar mai bine asa..
Iar dupa o zi de hoinarit prin natura, cateva momente de relaxare la Pensiunea Cetatuia sunt binevenite. Trebuie sa stiti ca in toata aceasta perioada dificia din cauza pandemiei de CORONAVIRUS-19, pensiunea a fost deschisa mereu, cu exceptia unui interval de doua luni si jumatate, anul trecut, in perioada de lockdown. In iunie, insa, activitatea s-a reluat, in plin sezon. De altfel, lunile de vara constituie si perioada cea mai aglomerata. Week-end-urile sunt pline in general, dar turisti sunt si in cursul saptamanii.
„Una peste alta, tragand linie la final de an, nu iesim pe minus, nici nu dam tunuri, ideea este sa avem personal calificat, pentru ca daca te trezesti sa deschizi in vara si n-ai cu cine, este o mare problema”, povesteste Amalia Petre.
Dificultati
Ori, dupa cum bine se stie, asigurarea fortei de munca in sector chiar este o mare problema, nu insa si in cazul de fata, unde o intreaga structura de angajati, pornind de la ospatari, ajutori de bucatari, administratori, lucratori, pana la camerista (in totul 10 oameni) se ocupa de bunul mers al lucrurilor.
Pensiunea are o capacitate de cazare de patru stele de 23 de locuri (10 camere), iar restaurantul dispune de un spatiu generos, aflat la dispozitia clientilor, dar si a celor care vin special sa serveasca masa. Si aceasta pentru ca s-a dus vestea despre mancarea extraordinara de la Pensiunea Cetatuia, dar si despre evenimentele organizate aici.
“Faceam seri speciale, o data pe luna aveam evenimente cu mancare si meniu speciale, colaboram cu un bucatar chef, care pregatea ceva diferit fata de ce avem in meniu, apoi invitam un reprezentant al unei crame de vinuri din zona, in general, din Dealu Mare si un artist. Din pacate, a venit pandemia si a dat totul peste cap”, povesteste Amalia Petre.
Si daca cumva va duce gandul la Tabara de sculptura de la Magura, un obiectiv important de vizitat in Buzau, trebuie sa stiti ca la Pensiunea Cetatuia puteti admira o colectie impresionanta de tablouri de la mai multi artisti locali, care dau o nota aparte locului. Iar ca totul sa devina si mai familiar si sa va simtiti cu adevarat ca acasa, in curand si cainele familiei, un Golden Retriever jucaus, va face parte din acest peisaj minunat, de care trebuie sa se bucure toata lumea.
Dragoste la prima vedere!
Pensiunea Cetatuia a fost realizata cu ajutorul fondurilor europene, cofinantarea fiind de 50%. De fapt, pana la urma, a fost cu mult mai mult, pentru ca la proiectul initial s-au adaugat mai multe modificari si ajustari, iar rezultatul este ceea ce se vede acum. Un proiect preluat din mers si intr-un domeniu cu care cei doi antreprenori Amalia si Romeo Petre n-au avut nicio legatura anterior, in afara de faptul ca de-a lungul timpului au colindat prin toata lumea…
“Ne-a pacut foarte mult cum arata pe hartie proiectul”, recunoaste Amalia Petre, care s-a apucat de treaba, fara sa stea prea mult pe ganduri. Stiti proverbul: socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din arg, ei bine, cam asa s-a inamplat si aici. In final, a fost nevoie sa vina cu mult mai multi bani decat luasera in calcul initial, ba mai mult, au aparut si tot felul de situatii neprevazute carora a trebuit sa le gaseasca rezolvare. De exemplu, dupa vreun an s-au trezit ca nu mai au nicio sursa de apa, pensiunea fiind construita in varful unui deal de calcar la o altitudine de 630 de metri, fiind nevoiti sa care apa din alta parte, ceea ce este foarte greu, mai ales vara cand consumul este ridicat.
Chiar si asa, la o adica, cei doi antreprenori nu s-ar da in aturi sa mai acceseze alte fonduri europene pentru a mari capacitatea de cazare si sa amenajeze o zona de agrement. Pana la urma, sunt niste bani pe care ii iei, ori cine iti da ceva gratis in ziua de astazi?!, se intreaba Amalia Petre.
Cel mai greu este ca nu poti sa faci planuri de viitor, sa planifici ceva, dat fiind contextul actual, recunoaste cu amaraciune antreprenoarea din Buzau.
Bani europeni
Are totusi intr-un sertar pe undeva un proiect gata pregatit sa mai acceseze un program european, pentru cand o sa vina momentul, mai ales ca se gandeste la cateva suprize pentru turisti intr-un viitor apropiat.
“Indraznim sa ne facem planuri, am vrea sa ne mai extindem in cazul in care am putea sa accesam iar niste fonduri, ne intereseaza sa marim capacitatea de cazare pentru ca ar fi loc, dar am vrea sa adaugam si o zona de agrement gen spa – o piscina, sauna, saa de sport, de masaj, cam asa ceva. Ne-am pregatit, avem proiectul, avem tot, doar sa se iveasca vreo oportunitate de finantare. Nu ne punem prea mari sperante, nici nu vreau sa-mi creez asteptari, am zis sa fie acolo, ca nu mai stii la ce s-a inamplat si ce sa inampa acum, nu prea poti sa iti faci planuri”, afirma Amalia Petre.
Spera ca o sa vina si ziua in care va putea sa faca acest lucru, pentru ca viata este plina de surprize, nu-i asa?! Sursa: FoodBiz
One thought on “De la corporatie, la Pensiunea Cetatuia. Poveste de viata”