In Romania, sunt putine ferme de sturioni, pentru ca investitia este foarte mare, iar tehnologia de crestere de multe ori este tinuta la secret, asa de mare este concurenta pe piata. Exista totusi si cativa antreprenori care au avut curajul sa incerce o astfel de afacere, mai ales ca pana se ajunge la productia de caviar trebuie sa treaca ani buni. Pana atunci, insa, investitia trebuie sustinuta, ceea ce nu-i putin lucru.
Un astfel de exemplu este Octavian Baltoi, un om de afaceri cunoscut din judetul Olt, cu business-uri in constructii – Primacons Grup, dar si in agricultura, care a inaugurat in 2017 o ferma moderna de crestere a sturionilor, dupa o tehnologie pusa la dispozitie de un institut de cercetare piscicola din Germania. O investitie mare, in total, undeva la sapte milioane de euro, care incet- incet se apropie de momentul de varf atat de asteptat. Investitia a fost finantata prin intermediul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM).
Citeste si De la trufanda, la castravetii fara pret. Cum vede George Scarlat problemele micilor producatori
Ferma este compusa din trei bazine de 6,8 ha, unde se afla si crescatoria de crap, 6 bazine betonate unde ierneaza pestele si din care este selectat materialul biologic pentru reproducere primavara. La acestea se adauga opt bazine de sturion si o hala de productie, unde se pot vedea specii precum cega alba, cega neagra, nisetru siberian si morun. Sunt specii care traiesc cateva zeci de ani, chiar peste 100 ani, cum este cazul morunului, iar caviarul se obtine abia la opt ani – la cega, la peste 12 ani la nisetru, iar la morun dupa 15 ani.
‘’Nu aveam cum sa obtin caviar la morun si nisetru, am caviar de cega neagra si cega alba, pentru ca am luat niste exemplare din Germania mai mari si asa am ajuns la productie. Sunt si foarte multe exemplare de sturion alb, care este o raritate, iar caviarul alb este scump, chiar mai scump decat cel negru de zeci de ori’’, afirma Octavian Baltoi.
Citeste si Proprietarii Dedeman isi consolideaza afacerile in agricultura. Ultima achizitie din Tulcea
La ferma lui, pretul cel mai mare la caviar ajunge undeva la 1.500 euro/kg la cega alba, iar recoltarea se face numai pe baza de comenzi ferme. Din cauza pandemiei, vanzarile au mers tare prost in ultima vreme si s-a vandut mai mult peste, decat icre albe. Pana anul trecut, Baltoi vindea caviarul nu doar la noi, ci si in Bulgaria. Spera, insa, ca timpul sa-i confirme asteptarile….
O delegatie a Ministerului Agriculturii a vizitat, in luna iunie, ferma Rssturio, fiind invitata si presa.
One thought on “Caviarul alb de Gradinari. Investitie de circa sapte milioane euro”