De la trufanda, la castravetii fara pret. Cum vede George Scarlat problemele micilor producatori

De la trufanda, la castravetii fara pret. Cum vede George Scarlat problemele micilor producatori

 

Toata lumea a auzit de problemele micilor producatori de legume, iar, din pacate, situatia devine tot mai grea cu fiecare zi. Recent, am discutam cu George Scarlat, presedintele Comisiei pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala din Senat, pe care l-am intalnit cu ocazia vizitei la fabrica de conserve din fructe si legume Raureni de la Valcea, despre preturile mici la castraveti si situatia fermierilor de la Matca (Galati). La acel moment, pretul cazuse la 80 de bani/kg, intre timp, insa, s-a prabusit pur si simplu, undeva la 30 de bani/kilogram – minimum, respectiv 50 de bani/kilogram maximum. De-a dreptul ridicol, iar orice comentariu este de prisos.

Citeste si Exclusiv. Liceele agricole recupereaza timpul pierdut. Primele achizitii la Dragasani dupa Revolutie: Tractor si remorcuta pentru vie

Lipsa asocierii si cooperarii par sa fie principalele cauze ale acestei situatii dramatice in care se afla producatorii romani, in opinia lui George Scarlat. Dar oare sa fie singurele?!

 “Din pacate, lipsa organizarii, asocierii dintre producatori duce la cele mai multe neajunsuri cand discutam de piata si un pret care sa acopere in mare parte costurile si chetuielile. Vorbim de trufanda in momentul in care preturile sar cu mult peste puterea de cumparare a consumatorului, a romanului, cand se porneste de la 10 lei/kg, in primavara, in timp ce astazi (n.red- 80 bani/kg, la data de 17 iunie, cand avea loc discutia) cand vorbim ajunge la mai putin de un leu. Trebuie sa existe partea de cooperare, astfel incat sa gasesti un client fidel care sa iti ia intrega cantitate, intreaga productie in anumite conditii si intr-un pret mediu. Daca ai vinde toata cantitatea la 4 lei si nu la 10 lei/kg, il lasi pe cumparator sa vanda la 10 lei, in prima etapa pare tuturor ca face profit mai mult, dar tot cu 4 lei/kg ti-a cumparat si cand este 3,5 lei castravetele. Ma refer la marile magazine, in special,  unde consumurile si cerintele sunt cele mai mari, cred ca de aceasta avem nevoie, in primul rand: asociere, cooperare si bineinteles know-how si tehnologii noi”, ne-a declarat George Scarlat.

Citeste si Ajutor de minimis la legumele cultivate in spatii protejate. Valorificarea productiei: 2 noiembrie – 2 decembrie

Intre timp, situatia a evoluat, iar pretul s-a prabusit de-a dreptul. Mai mult, nici macar gratis nimeni nu vrea astazi sa ia castravetii de la producatori.

4 thoughts on “De la trufanda, la castravetii fara pret. Cum vede George Scarlat problemele micilor producatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *