Alexandru Stanescu: Pietele agroalimentare sunt o alternativa viabila pentru Romania

Alexandru Stanescu: Pietele agroalimentare sunt o alternativa viabila pentru Romania

 

stanescuAlexandru Stanescu, presedintele Comisiei de Agricultura din cadrul Camerei Deputatilor, sustine ca este mai mult decat oportuna functionarea pietelor agroalimentare in aceasta perioada dificila, in care pandemia de COVID19 afecteaza toate sectoarele de activitate. Ele constituie o alternativa viabila pentru Romania in situatia in care retailerii ar putea sa aiba probleme cu aprovizionarea in contextul crizei actuale. Ce crede Alexandru Stanescu despre urmarile crizei asupra economiei globale si cand sa ne asteptam la o reintoarcere la normal in Romania, aflati din interviul acordat FoodBiz.

Este oportuna functionarea pietelor agro-alimentare in continuare?

In opinia mea, functionarea pietelor agroalimentare este mai mult decat oportuna fiindca reprezinta cadrul in care micii fermieri isi pot valorifica productia, asigurand totodata produse proaspete pentru consumul populatiei. In plus, cu certitudine pot constitui o alternativa viabila pentru situatia in care s-ar inregistra probleme de aprovizionare a lanturilor mari de magazine.

• Ar putea sa apara probleme pe piata din cauza unor blocaje in aprovizionarea cu marfuri din import?

Sunt de parere ca in viitorul apropiat nu vom asista la blocaje pe piata, deoarece in mod cert magazinele au stocuri suficiente, mai ales dupa momentul de agitatie generat de inceputul crizei COVID-19 in Romania, cand am asistat la o cerere uriasa pentru produsele de baza.
E drept, insa, ca aceste blocaje ar putea cauza probleme in momentul in care aceasta criza continua sa se amplifice, in loc sa asistam la o diminuare a acesteia.

Citeste si Platforma online pentru micii producatori de legume!


• Cand evaluati dumneavoastra ca se va relua activitatea normala? Estimati o data aproximativa?

Cred sau mai degraba pot spune ca imi doresc ca in maximum o luna si jumatate activitatea sa reintre pe un fagas normal. Aceasta normalitate depinde, insa, de modul in care gestionam aceasta perioada dificila, care a impus adoptarea unor masuri restrictive pentru populatie si a unora esentiale pentru supravietuirea sistemului sanitar, insa, eu sunt de parere ca foarte importante vor fi cele economice, ale caror efecte vor fi resimtite din plin atat in timpul acestei perioade, cat si dupa, fiind esentiale pentru repornirea economiei romanesti.

Vor exista schimbari fundamentale in Romania din cauza acestei crize? Care ar putea fi acestea?

Consider ca exista semne clare ca economia mondiala este afectata din plin de aceasta pandemie, iar o criza economica globala este iminenta.
In acest sens, traind intr-o lume interdependenta, sunt de parere ca nici economia Romaniei nu va putea scapa de efectele negative din punct de vedere economic generate de prezenta criza COVID-19.
Astfel, este esential modul in care autoritatile gestioneaza situatia in prezent, cand ar trebui pastrate active cat mai multe sectoare din industria noastra, respectand cu strictete conditiile sanitare impuse de starea de urgenta nationala.

Citeste si ACDBR lanseaza conceptul “FACUT IN TARA MEA”

Aceasta functionalitate economica este vitala mai ales dupa finalizarea crizei coronavirus, cand inclusiv oamenii isi vor schimba modul de viata, iar economia va fi nevoita sa se adapteze rapid la aceste noi transformari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *