Mii de tone de pastrav si crap, in pericol sa nu fie vandute din cauza crizei COVID-19! Eurodeputatul Carmen Avram a adresat o interpelare Comisarului European pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, prin care solicita masuri urgente pentru salvarea sectorului acvaculturii. Conform eurodeputatei: „Cu cateva zile inainte de Paste si intr-un moment in care alergam cu totii dupa hrana, riscam sa ramanem fara una dintre cele mai importante surse de proteina – pestele – si sa mai adaugam o victima la sirul lung pe care, probabil, il va produce viitoarea criza economica: piscicultura.
In aceste zile, avem mii de tone de pastrav si crap care nu pot fi vandute din cauza crizei COVID-19. Stocat in crescatorii, pestele ii ineaca in datorii pe fermierii nostri, care nu-si permit sa asigure hrana si conditiile de viata necesare. In numele piscicultorilor romani si europeni, am cerut Comisiei Europene sa ia, de urgenta, masuri de salvare a sectorului. Am solicitat fonduri pentru acoperirea pierderilor care se acumuleaza continuu, pentru dezvoltarea rapida a infrastructurii de stocare si procesare si acordarea de ajutor financiar, nu doar organizatiilor de producatori, ci si asociatiilor de fermieri piscicoli, care isi asigura supravietuirea numai din vanzari.
Citeste si Alexandru Tachianu: Pot iesi modele noi de afaceri din criza
Acvacultura romaneasca produce, anual, 8000 de tone de crap si 3500 de tone de pastrav si are cel mai lung ciclu de productie din zootehnie (intre 2 si 5 ani). Intreruperea ciclului de productie intr-un an are efecte pe termen lung, deoarece afecteaza nu doar productia din anul curent, ci si pe cea a anilor urmatori, prin lipsa puietului. Criza care loveste acvacultura a contaminat intregul continent si, de aceea, e nevoie de masuri concrete, urgente si de bani multi pentru a-i permite acestui sector sa ne hraneasca in continuare”, spune eurodeputatul roman.
Citeste si ACDBR lanseaza conceptul “FACUT IN TARA MEA”