Ajutorul de minimis de 2.000 euro/1.000 mp pentru productia de legume in spatii protejate va fi acordat doar pentru Ciclul II, adica pentru productia comercializata incepand cu data de 1 noiembrie, dupa ce s-a intarziat cu aprobarea Hotararii de Guvern. Programul a fost regandit practic, deoarece intarzierea a facut imposibila aplicarea lui, in conditiile in care productiile si inca in procent destul de mare sunt recoltate la acest moment. Nu mai vorbim de faptul ca este nevoie si de timp pentru parcurgerea tututor etapelor, de la intrarea in vigoare a actului normativ, pana la depunerea documentatiei la APIA, controlul in teren etc.
“Daca am fi mentinut forma actuala a HG care inca este in proces de avizare, nu mai aveam cui sa ne adresam, de fapt, pentru ca productiile in procent destul de mare sunt deja recoltate. Acordarea acestor bani in Ciclul I inseamna sa indeplinim anumite conditii: depunere cerere, efectuare control, estimare productie, documente de comercialiare pana la o anumita data, lucruri pe care noi nu mai putem sa le indeplinim”, a declarat pentru FoodBiz Marius Micu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
El spune ca decizia a fost luata in urma consultarilor avute cu asociatiile din sector.
“Din cauza intarzierilor nu am mai fi putut implementa masura, pierdeam banii daca nu mai aveam cui sa ne adresam si atunci pentru ca banii sa ajunga totusi la fermieri, la solicitarile mediului asociativ, am raspuns pozitiv deoarece au dreptate si ne-am indreptat catre Ciclul II de productie”, a precizat Marius Micu.
Patru legume in program, dispare varza
Fata de cum fusese anuntat initial, programul de sprijin vizeaza sustinerea unui numar de patru culturi: tomate, castraveti, vinete si ardei. La varza s-a renuntat pentru ca aceasta cultura nu se mai incadreaza in extrasezon.
“Varza nu mai este inclusa, deoarece masura se adreseaza legumelor cultivate in spatii protejate, acestea fiind stimulte sa iasa pe piata in extrasezon. Varza se cultiva in camp in toamna, unde nu exista cheltuieli suplimentare. Noi sprijinim cheltuielile suplimentare pentru a-i ajuta pe legumicultori sa produca in extrasezon”, a mai afirmat secretarul de stat in MADR.
Marius Micu va fi prezent in calitate de moderator in data de 3 iunie la conferinta “Dezvoltare accelerata prin asociere, parteneriate si impact tehnologic” organizata la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Bucuresti in cadrul FoodIntelForum 2021.
Acest program lasa piata fara legume in plin sezon pentru ca toți marii producatori alearga sa palnteze de două ori ca sa ia banii de doua ori.Si ca sa fie corect trebuie acordate platile in raport de suprafață.Nu toti pot cultiva un hectar.Daca alții cultiva 100 de mp sa i se acorde din 3 mii de euro procentul direct proportional cu suprafata.