Fermierii sustin ca n-au mai vazut preturi atat de mari la grau si porumb de vreo 15 ani. Pretul a urcat pana la 1,2 lei/kg

Fermierii sustin ca n-au mai vazut preturi atat de mari la grau si porumb de vreo 15 ani. Pretul a urcat pana la 1,2 lei/kg

 

Preturile la cereale au crescut semnificativ in ultima perioada, dupa seceta de anul trecut si pe fondul cererii ridicate de pe piata internationala. Fermierii din Timis vorbesc de preturi de pana la 1,1 lei/kg la porumb, iar in sudul tarii se ofera chiar si 1,2 lei/kg. Fermierul Balint Petrescu din Peciu Nou judetul Timis cultiva grau, orz, porumb, floarea soarelui pe 300 de ha, dar este si unul dintre dealeri importanti de cereale din Timis si pare foarte multumit de preturile existente pe piata in aceasta perioada. Daca in 2020, el a vandut cateva trenuri de cereale, in plus in luna februarie 2021, el a reusit sa dea primul tren de porumb, dar cantitatile au fost stranse inca de anul trecut de la fermieri, potrivit Ziua de Vest.

”Piata cerealelor merge foarte bine in 2021. Asa preturi mari de 0,95 lei -1 leu la grau nu au mai fost de 15 ani. La grau este de 950 -1.000 lei tona, dar la porumb a crescut la 1.100 lei tona si, astfel, pretul l-a depasit pe cel al graului. Asta se intampla, fiindca exista o cerere mare in Italia, dar mai ales in China. Au fost si unele probleme cu aceste culturi la nivel mondial din cauza conditiilor de mediu atat la rusi, cat si la americani, inclusiv la chinezi. Productiile au fost mici, de aceea ei aduna porumb de peste tot din lume pentru a-si reface rezervele. Este foarte bine si pentru fermierii romani, fiindca ei pot obtine venituri bune din valorificarea porumbului”, a explicat Balint Petrescu.

In sudul tarii, preturile au urcat chiar si pana la 1,2 lei/kg, dupa cum ne-a declarat recent Traian Ghinoiu, un fermier din Gorj, care mai are inca ceva rezerve in depozite din recolta anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *