2020, anul cu cea mai mica productie medie de cand se organizeaza Ziua Porumbului la Orezu!

2020, anul cu cea mai mica productie medie de cand se organizeaza Ziua Porumbului la Orezu!

 

pb202020 a fost si este in continuare un an complicat cu o productie medie la porumb de 2.200 kg/ha la Orezu, in judetul Ialomita, de altfel, cea mai mica de cand se organizeaza Ziua Porumbului, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele APPR, la cea de-a XI-a editie a evenimentului anual al cultivatorilor de porumb. La Ziua Porumbului din acest an au fost prezente cu mult mai putine companii, iar productiile au fost mai degraba modeste, raportat la alti ani. Mai precis, acestea au pornit de la 709 kg/ha, iar maximul atins a fost de 5.773 kg/ha. Spre comparatie, in 2019, se trecea de 15 tone/ha.

Din pacate, fermierii romani se confrunta tot mai des cu astfel de ani, in care productia se reduce serios din cauza secetei, ca sa nu mai vorbim de lipsa irigatiilor. Poate mai mult ca niciodata, in acest an, s-a vazut cat de mult conteaza irigatiile in obtinerea unor productii bune. Fara irigatii nu exista viata, nu se poate face productie, au recunoscut si fermierii prezenti la Ziua Porumbului, unde managementul apei a fost una din principalele teme de discutie.

„Un an greu va fi acoperit in timp foarte mult, dar agricultorii, in general, sunt optimisti si speram sa ploua”, a spus Sitaru.

Citeste si Marin Nedu, fermier Ialomita: Nu stiu de ce se exagereaza cu marirea densitatilor la porumb, la cererea furnizorilor de samanta!

Presedintele APPR a recunoscut ca 2020 este un an dificil, dar a avut parte de ani si mai grei de-a lungul activitatii – 2002, 2003, 2007, 2012 si 2020 – au fost ani de cumpana in care seceta a produs pagube insemnate.

Citeste si Paul Popescu, Clariant: Reteaua de furnizori va include 250 de fermieri din Oltenia, dar si din alte regiuni

Cel mai greu a fost, insa, in 2003, cand Romania nu era inca membra a UE si nici ajutor de la stat nu exista, ca acum. Pe de alta parte, au fost si ani buni in care agricultorii romani au avut productii bune, iar cultura porumbului a fost profitabila.

Rezultatele recoltarii culturii de porumb, Orezu-Ialomita, Ziua Porumbului 2020

orezu1

orezu2

One thought on “2020, anul cu cea mai mica productie medie de cand se organizeaza Ziua Porumbului la Orezu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *