Cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa venirea la Bucuresti?!

Cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa venirea la Bucuresti?!

 

fermeiri_dobrogeaOare cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa ce au venit la Bucuresti sa discute cu oficialii din conducerea MADR?! Mai mult cu vorbe si promisiuni, decat cu ceva concret, am spune noi. Dar mai bine aflati singuri din comunicatul MADR: „Secretarul de stat George Scarlat a condus in data de 10 septembrie 2020, la sediul MADR o intalnire de lucru cu membri ai Grupului de initiativa civica a fermierilor dobrogeni. Alaturi de secretarul de stat, s-au aflat directori si experti din cadrul MADR si ANIF.

Intalnirea a fost organizata la initiativa MADR, in urma intrevederii pe care oficialul MADR a avut-o cu fermierii in 26 august in judetul Constanta si a vizat dezbaterea urmatoarelor subiecte:

• Necesitatea modernizarii prioritare a sistemului de irigatii din Dobrogea
• Posibilitatea amanarii platii ratelor catre banci si firmele de leasing
• Ordinul 182/2020 privind normele de prevenirea si stingerea incendiilor specifice activitatilor sectoarelor din domeniul agricol.
• Despagubirile pentru seceta.

Citeste si 2020, anul cu cea mai mica productie medie de cand se organizeaza Ziua Porumbului la Orezu!

Secretarul de stat George Scarlat a trecut in revista problemele semnalate de fermieri cu ocazia intalnirii din judetul Constanta si a prezentat participantilor proiectele Ministerului, menite sa vina in sprijinul nevoilor agricultorilor.

Citeste si Marin Nedu, fermier Ialomita: Nu stiu de ce se exagereaza cu marirea densitatilor la porumb, la cererea furnizorilor de samanta!

Astfel, George Scarlat a transmis fermierilor ca MADR, prin APIA se afla in plin proces de centralizare a cererilor depuse pentru plata ajutorului de stat de catre fermierii care au infiintat culturi in toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica si a facut apel catre cei prezenti sa indemne toti producatorii agricoli din judet, care detin procese–verbale de constatare si evaluare a pagubelor, sa depuna cererea de solicitare a ajutorului de stat la centrele judetene APIA pana la data de 15 septembrie inclusiv.

Cu privire la Ordinul 182/2020 privind normele de prevenire si stingere a incendiilor specifice activitatilor sectoarelor din domeniul agricol, conducerea MADR a declarat ca acesta a fost abrogat, iar in prezent au loc dezbateri in cadrul grupurilor de lucru la nivelul MAI si MADR pentru elaborarea unui nou act normativ imbunatatit. Totodata, secretarul de stat a sustinut ca in momentul elaborarii unui nou proiect simplificat, vor fi organizate consultari cu formele asociative.

In ceea ce priveste prorogarea ratelor bancare si de leasing, secretarul de stat a afirmat ca acest aspect nu este de competenta MADR, dar i-a asigurat pe cei prezenti ca Ministerul este alaturi de fermieri si sustine acest demers, in acest sens realizandu-se o serie de intalniri cu reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor la sediul MADR, precum si un proiect de Ordonanta de Urgenta, care a fost inaintat spre analiza catre Ministerul Finantelor Publice (MFP), iar in perioada urmatoare va avea loc o intalnire pentru discutarea acesteia cu reprezentantii MFP.

Alta tema aflata pe agenda discutiilor a facut referire la declararea judetului Constanta ca judet calamitat, iar in acest context secretarul de stat George Scarlat i-a anuntat pe cei prezenti ca MADR a inaintat catre MAI un draft de act normativ impreuna cu nota de fundamentare cu privire la situatia critica din agricultura.

Secretarul de stat a afirmat ca Ministerul poate sprijini fermierii sa combata si sa reduca efectele schimbarilor climatice prin investitiile planificate pe componenta de mediu si schimbari climatice, precum si in infrastructura de imbunatatiri funciare.

In cadrul discutiilor, George Scarlat a prezentat succint lucrarile incluse in Programul National de Investitii in infrastructura principala de irigatii si a precizat ca Ministerul va avea oportunitatea de a include in Programul national de redresare si rezilienta sume consistente pentru obiective de investitii majore in agricultura, precum proiecte de infrastructura pentru adaptarea la schimbari climatice, compensarea deficitului de umiditate a solului in vederea combaterii riscului de seceta, reducerea riscului la inundatii si alunecari de teren.

George Scarlat a precizat ca Ministerul considera prioritara reabilitarea amenajarilor nefunctionale existente, dar totodata acorda importanta si identificarii unor noi suprafete pentru a reusi sa se realizeze noi investitii in amenajari.

In urma discutiilor, s-a stabilit organizarea unor grupuri de lucru pentru dezbateri mai aplicate, in vederea identificarii unor solutii concrete in sprijinul fermierilor.

Secretarul de stat si-a exprimat speranta ca dialogul sa fie unul constructiv si fructuos in perspectiva proiectarii unor noi politici publice sustenabile”.

One thought on “Cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa venirea la Bucuresti?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *