MADR anunta constituirea unui grup de lucru format din asiguratori, fermieri, UNSAR si experti din minister care sa contribuie la imbunatatirea mecanismului de asigurare a culturilor agricole. Secretarul de stat Emil Dumitru s-a intalnit vineri, 11 septembrie 2020, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu Cristian Rosu – vicepresedinte al Sectorului Asigurari Reasigurari din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (UNSAR).
Scopul acestei intalniri l-a constituit identificarea de solutii pentru a realiza un mecanism functional cu societatile de asigurare pentru incheierea de polite de asigurare pentru culturile agricole, cunoscut fiind faptul ca foarte putine astfel de companii au in portofoliul lor pachete de asigurare cu aceasta destinatie.
Cu ocazia intalnirii, secretarul de stat Dumitru i-a prezentat invitatului sau cateva detalii despre submasura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor”, care a fost lansata in luna mai 2020 si este deschisa pana la sfarsitul lunii noiembrie 2020 fiind destinata asigurarii culturilor de toamna aferente anului 2019 si culturilor de primavara pentru campania 2020.
Prin intermediul acestei sub-masuri fermierii sunt incurajati sa-si asigure culturile, iar prin incheierea acestor asigurari, Ministerul acorda prin Programul National de Dezvoltare Rurala o finantare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor.
La randul sau, vicepresedintele Sectorului Asigurari Reasigurari al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Cristian Rosu, a afirmat ca in cursul saptamanii viitoare va avea o sedinta de lucru cu reprezentantii societatilor de asigurare privind politele de asigurare pentru agricultura, pentru a-i pune in tema cu problemele din acest domeniu.
Ulterior acestei intalniri, secretarul de stat Dumitru a propus organizarea unui grup de lucru format din asiguratori, reprezentanti ai marilor organizatii de fermieri si ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR, precum si din experti ai MADR. Grupul de lucru va contribui la imbunatatirea mecanismului de asigurare a culturilor agricole, astfel incat atat autoritatile, formele asociative ale fermierilor, cat si societatile de asigurare sa se concentreze pe rezolvarea problemei de fond cu care agricultorii din Romania se confrunta din ce in ce mai des, respectiv seceta severa.
Secretarul de stat Dumitru a subliniat ca in viitor trebuie sa avem in vedere mecanisme functionale care sa vina in sprijinul fermierilor romani care sunt din ce in ce mai incercati de schimbarile climatice.