Vom avea o primavara capricioasa. Rezerva de apa din sol s-a imbunatatit in zonele cu probleme in 2020

Vom avea o primavara capricioasa. Rezerva de apa din sol s-a imbunatatit in zonele cu probleme in 2020

 

agri1Primavara din acest an este una capricioasa, insa vremea rece va mai persista pana vineri, in timp ce, din punct de vedere agrometeorologic, avem o situatie mult imbunatatita a rezervei de apa din sol in jumatatea sudica si sud-estica a tarii, sustine Elena Mateescu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). “Avem o primavara capricioasa, cu o luna martie cu alternante de perioade foarte calduroase, urmate de zile mai reci si umede. La acest moment, din punct de vedere agrometeorologic, stam mai bine in ceea ce priveste rezerva de apa din sol, fata de perioada similara a anului anterior. Pana in prezent, avem o cantitate medie, de la 1 septembrie, de 354,1 litri/mp, fata de 236,1 litri/mp. Cel putin pentru zonele din jumatatea sudica si sud-estica a tarii, acolo unde seceta in anul agricol anterior a fost una extrema, situatia este acum foarte mult imbunatatita”, a declarat pentru AGERPRES Elena Mateescu.

Regimul termic va ramane rece pana vineri, iar dupa acest interval maximele vor ajunge si la 15 – 16 grade, inclusiv in regiunile extra-carpatice.

“Pana vineri, contam pe o vreme mai rece decat in mod obisnuit, cu valori de temperatura la nivelul maximelor ce nu vor depasi 8 – 9 grade Celsius. De asemenea, vor fi nopti si dimineti cu valori de temperatura preponderent negative. Din punct de vedere termic, sfarsitul de saptamana aduce temperaturi in crestere de la o zi la alta, cu maxime care pot depasi 15 – 16 grade Celsius si in regiunile extra-carpatice”, a subliniat directorul general al ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *