Vinovatii pentru raspandirea PPA: Gospodariile populatiei si controlul insuficient al miscarii animalelor

Vinovatii pentru raspandirea PPA: Gospodariile populatiei si controlul insuficient al miscarii animalelor

 

porciiANSVSA anunta ca s-a incheiat misiunea expertilor europeni care a avut drept scop analizarea posibilitatilor de modificare ale Anexei Deciziei 709/2014, respectiv, flexibilizare criteriilor de stabilire a zonelor de restrictie impuse de evolutia pestei porcine africane (PPA). In cadrul vizitei au avut loc atat discutii cu reprezentanti ai ANSVSA de la nivel central si teritorial, cat si vizite la o exploatatie comerciala de crestere a porcilor, la doua gospodarii ale populatiei si la sediul unei Directii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene.

Citeste si Preturi record in supermarketuri: 4,99 lei/kg la cartofii noi adusi din Egipt si ceapa galbena din Austria!

Printre factorii de risc identificati, cei mai importanti au fost cei referitori la masurile scazute de biosecuritate din sistemul de crestere al porcilor in gospodariile populatiei si controlul insuficient al miscarii animalelor (comertul si transportul porcilor fara respectarea legislatiei sanitare veterinare).

Citeste si Peste 50.000 de fermieri selectati la controlul prin teledetectie in Campania 2018 au intrat la plata

La finalul intalnirii, expertii europeni au transmis ca vor analiza situatia prezentata si, pe baza informatiilor obtinute cu privire la evolutia bolii, se va intocmi un raport care va include si recomandari referitoare la masurile necesare a fi aplicate in vederea modificarii Anexei Deciziei 709/ 2014, potrivit ANSVSA.

Citeste si Cea mai mare ferma de porci din Transilvania, pusa in pericol prin metode mafiote!

Se are in vederea insa si suplimentarea fondurilor destinate combaterii PPA, dupa cum anunta si MADR, in urma intalnirii dintre expertii de la Bruxelles si Petre Daea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *