Cea mai mare ferma de porci din Transilvania, pusa in pericol prin metode mafiote!

Cea mai mare ferma de porci din Transilvania, pusa in pericol prin metode mafiote!

 

komlosiProbleme mari pentru firma administrata de omul afaceri bistritean Coloman Komlosi, pe care isi desfasoara activitatea o ferma de porci cu cateva mii de capete de animale, la Sieu-Magherus. Firma si-a cerut insolventa sperand sa intre intr-o perioada de reorganizare, potrivit Gazeta de Bistrita. Numai ca unul dintre gigantii agriculturii romanesti, de la care Coloman luase un imprumut de cateva sute de mii de euro, i-a pus gand rau si a tras sfori astfel incat firma a ajuns cu conturile blocate.

Citeste si Criza mare de cartofi

Ba mai mult, in urma cu cateva luni, in vara anului trecut, i-a transmis bistriteanului ca daca nu ii cedeaza majoritatea drepturilor asupra fermei, il impusca.

Pandora Legend este detinuta in scripte de nepoata lui Coloman Komlosi – Alexandra Moldovan, insa firma este administrata in fapt de acesta. Incepand cu 2012, bistriteanul a pus pe picioare o crescatorie de porci si a intrat incet incet pe piata de carnii.

In urma cu doi ani a ajuns chiar sa rivalizeze cu marile branduri de profil: Agroardeal si Agro-Invest, iar lucrurile pareau ca merg bine. Si daca nu ar fi fost pesta porcina, sigur situatia nu erat atat de tragica, numai ca din aceasta cauza afacerea lui Coloman Komlosi a ajuns intr- situatie dramatica.

Citeste si Peste 10% din efectivele de bovine merg la export. Israel si Croatia, principalele destinatii

Totul a inceput in urma cu cateva saptamani, dupa ce in Bistrita-Nasaud a fost declarata starea de urgenta dupa aparitia primelor cazuri de pesta porcina africana la porcii mistreti. Din motive de securitate comercializarea animalelor si a produselor de carne din judet a fost mult ingreunata.

Problemele au inceput cu Rocredit

Astfel problemele financiare au devenit ceva mai accentuate. Coloman Komlosi spune ca si-a achizitionat furajele necesare porcilor de la un partener cu care lucreaza de mai multi ani din Satu-Mare. Acesta insa avea nevoie de bani, astfel incat a contractat de la Rocredit un imprumut, garantand cu biletele la ordin date la Coloman Komlosi in alb. Omul de afaceri din Satu Mare a luat se pare circa 350.000 de lei. Intervenind probleme cu pesta porcina, Coloman Komlosi nu a putut plati respectivele bilete.

“Auzind ca noi avem probleme si inchidem magazinele, cei de la Rocredit ne-au pus sechestru pe conturi. Si de aici a pornit totul. Noi am cerut insolventa ca sa ne putem debloca si sa ne putem continua activitatea. Avem si noi de incasat subventii, inclusiv de pa anul trecut, si se rezolvau incet problemele”, a declarat Coloman Komlosi, pentru Gazeta de Bistrita.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

Cererea insotita de actele pentru deschiderea procedurii generale de insolventa cu depunerea unui plan de reorganizare au fost depuse pe data de 31 ianuarie anul acesta, iar pe 6 februarie a fost stabilit termenul de judecata. Cum majoritatea creditorilor au inteles situatia lui Coloman Komlosi, au fost de acord cu intrarea in insolventa si au ales un administratorul judiciar care sa se ocupe de reorganizare.

Kanani si Agricover au intrat pe fir

Numai ca in noaptea de dinaintea primului termen, deci in 5 spre 6 februarie, apare in scena una dintre firmele din grupul Agricover, detinut de iranianul Jabbar Kanani, care a dezvoltat afaceri in agricultura, fiind considerat unul dintre cei mai puternici din acest sector, dar si pe linie de consultanta si creditare.

Citeste si Seminte oferite gratis tuturor celor care vor sa cultive si sa manance legume si fructe romanesti!

Iar sub masca acordarii de credite, iranianul pune se pare mana pe afacerile celor care nu isi mai pot plati datoriile catre el. Continuarea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *